”Brexit tar miljoner från nya cancermediciner”
GlaxoSmithKline kan tvingas ta uppemot 70 miljoner pund – motsvarande över 776 miljoner kronor – från utvecklingen av nya cancermediciner och i stället använda pengarna till att förbereda sig för det brittiska EU-utträdet. Det uppgav företagets globala chef Phil Thomson inför underhusets hälsokommitté tidigare i veckan, skriver The Guardian.
Enligt Thomson räknar GSK med att brexit kostar dem ungefär det beloppet, oavsett utfallet i förhandlingarna om handelsavtal.
– De pengarna kunde självklart satsas på kliniska studier. […] Vi har en portfölj av cancermediciner som vi försöker att investera i och det är dit pengarna borde gå, för att utveckla nästa generations cancermediciner, sa han inför kommittén enligt tidningen.
bakgrund
GlaxoSmithKline
Wikipedia (sv)
Glaxo Smith Kline Plc (ofta förkortat GSK) är ett brittiskt läkemedels- och sjukvårdsföretag. GSK är ett forskningsbaserat företag med en stor portfölj av läkemedel som täcker infektioner, centrala nervsystemet, andning, metabolism, onkologi, samt en lång rad vacciner, bl.a. Havrix mot Hepatit A.
Kända produkter är bl.a. Lamictal (mot epilepsi), Seroxat (mot depression), Imigran (mot migrän), Zantac (mot sura uppstötningar), Havrix (mot Hepatit A), samt Pandemrix som är ett vaccin mot A(H1N1).
Glaxo Smith Kline har sitt svenska huvudkontor i Solna kommun.
Företaget bildades år 2000 i samband med att SmithKline Beecham och Glaxo Wellcome slogs ihop. De bägge företag som idag tillsammans bildar GSK ligger bland annat bakom Ventolin, ett astmaläkemedel som släpptes 1969, samt ett laxermedel från 1800-talet. 2011 blev Benlysta, en läkemedelsbehandling mot lupus, som GlaxoSmithKline tagit fram tillsammans med Human Genome Sciences den första behandlingen av sitt slag att bli godkänd på 50 år.
GlaxoSmithKline har för närvarande ett börsvärde på 99,8 miljarder dollar, vilket motsvarar drygt 930 miljarder kronor. Företaget har 99 300 anställda och har sitt huvudkontor i Brentford, England.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen