Brexit utan avtal slår hårt mot svenska banker
Utan ett brexitavtal kommer Londons clearinghus inte längre att vara godkända partner för företag inom EU. Det riskerar att göra tiotusentals kontrakt mellan banker och finansinstitut ogiltiga och starta en ny finanskris, skriver DN.
Problemet drabbar i högsta grad svenska banker som kan få svårare både att låna och låna ut pengar, skriver tidningen.
Bäst vore om Storbritannien gick med i EES menar Kommerskollegium, som listat olika alternativ i en rapport till regeringen. Den troligaste lösningen är dock ett avtal som liknar Ceta, säger rapportförfattaren Magnus Rentzhog till DN.
bakgrund
Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES)
Wikipedia (sv)
Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) är ett samarbete mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Island, Liechtenstein och Norge, å andra sidan. Samarbetet regleras genom EES-avtalet, ett associeringsavtal som utvidgar den inre marknaden och de fyra friheterna – fri rörlighet för varor, tjänster, personer och kapital – till att, med vissa undantag, även omfatta de tre nämnda staterna, trots att de inte ingår i unionen.
Genom EES-avtalet har Island, Liechtenstein och Norge tillgång till den inre marknaden, till exempel kan norska företag sälja sina varor på den europeiska marknaden på samma villkor som andra europeiska företag, utan några handelsrestriktioner. I utbyte måste de tre staterna bidra finansiellt till unionens budget och införliva de unionsakter som unionens institutioner antar gällande den inre marknaden; annars kan avtalet sägas upp. Eftadomstolen hanterar rättsliga tvister som rör Islands, Liechtensteins och Norges fullgörande av avtalet.
EES-avtalet ger medborgare i Island, Liechtenstein och Norge vissa av de rättigheter som unionsmedborgare åtnjuter, till exempel rätten till fri rörlighet enligt rörlighetsdirektivet, medan de saknar vissa andra rättigheter, såsom rösträtt och valbarhet i val till Europaparlamentet. Medborgare inom samarbetsområdet benämns ibland som EES-medborgare, även om något sådant medborgarskap inte har inrättats genom EES-avtalet.
bakgrund
Comprehensive Economic and Trade Agreement (Ceta)
Wikipedia (sv)
Comprehensive Economic and Trade Agreement (Ceta), formellt övergripande avtalet om ekonomi och handel (Ceta) mellan Kanada, å ena sidan, och Europeiska unionen och dess medlemsstater, å andra sidan, är ett föreslaget handelsavtal mellan Kanada och Europeiska unionen. Förhandlingarna slutfördes i augusti 2014, men avtalet måste ratificeras av både Kanada och EU innan det kan träda i kraft. Inom EU måste avtalet godkännas av Europaparlamentet, Europeiska unionens råd samt alla EU:s medlemsstaters nationella parlament för att ratificeras. Om avtalet träder i kraft kommer 98 procent av tarifferna mellan EU och Kanada att avvecklas. Likt andra stora handelsavtal har Ceta blivit omdebatterat och kritiserat, inte minst av vänsterdebattörer.
Den 15 februari 2017 godkände Europaparlamentet avtalet med röstsiffrorna 408 för och 254 emot. Alla de stora politiska grupperna, kristdemokratiska EPP-gruppen, socialdemokratiska S&D-gruppen, konservativa ECR-gruppen och liberala ALDE-gruppen, var positiva till avtalet, medan den gröna gruppen, socialistgruppen samt de euroskeptiska grupperna var emot det. Delar av avtalet började provisoriskt att tillämpas den 1 april 2017.
Läs också
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen