Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stockholm Open

Bröderna Ymer utslagna – super-tiebreak avgjorde

Elias och Mikael Ymer är utslagna i Stockholm Opens dubbelturneringen efter förlust mot australiern Marcus Daniell och holländaren Wesley Koolhof. Bröderna föll med siffrorna 6-4, 4-6,10-4, rapporterar SVT Sport.

Den australisk-holländska duon vann första set med 6–4 och sedan vann Ymerbröderna andra set med samma marginal. Matchen gick till ett avgörande super-tiebreak där Daniell och Koolfof tog ledningen med 7–3, en ledning som de aldrig tappade.

Förlusten innebär att svenskarna är utslagna i både singel- och dubbelspelet i Stockholm Open.

Tidigare

Toppnyheter

Brexit Storbritanniens framtid
Stefan Rousseau / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

19.00 Resultatet efter ny röstning om Toryledaren

De konservativa parlamentsledamöterna i Storbritannien röstar just nu om vem som ska ta över Tories och efterträda Theresa May som premiärminister.

Boris Johnson är favorittippad men kan utmanas av antingen Jeremy Hunt eller Michael Gove – vem av dem det blir står klart klockan 19.00 svensk tid i kväll.

Tidigare i dag röstades Sajid Javid bort.

Följ omröstningen live i länkarna nedan.

18 min
Sajid Javid.  ISABEL INFANTES / AFP
undefined

Javid bortröstad – tre kvar i premiärministerkampen

Storbritanniens inrikesminister Sajid Javid är ute ur matchen om vem som ska ta över Tories och efterträda Theresa May som premiärminister, rapporterar brittiska medier.

Efter den fjärde omröstningen återstår nu bara tre kandidater; storfavoriten Boris Johnson samt Michael Gove och Jeremy Hunt. Johnson leder fortsatt och stöds nu av mer än hälften av de konservativa parlamentsledamöterna, rapporterar Sky News.

Ledamöterna fortsätter med ytterligare en omröstning och på torsdagskvällen står det klart vilka två kandidater som slutstriden står mellan.

5 tim
Boris Johnson. Alastair Grant / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Analys: Johnson har gått från uträknad till ostoppbar

Boris Johnson framstod som ostoppbar redan före omröstningarna om vem som skulle ta över efter Storbritanniens premiärminister Theresa May, skriver The Guardians Heather Stewart i en analys. Många parlamentsledamöter är dock oroade över att flera av Johnsons löften snabbt kommer att falla samman när hans kampanj väl är över och han blivit vald.

BBC:s Laura Kuenssberg skriver att Johnson i månader var uträknad, men att han nu, efter en ”egensinning berg-och-dalbana” definitivt är tillbaka. Vem han kommer att ställas emot är dock långt ifrån klart, menar hon. Mellan de tre övriga kandidaterna skiljer bara ett fåtal röster.

Idag 08:19
Läs mer om Brexit
Trumps USA Relationen Iran-USA
Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Relationen Iran-USA

Trump om attack mot Iran: Ni kommer snart få veta

USA:s president Donald Trump säger att vi ”snart kommer att veta” om USA kommer att attackera Iran som ett svar på att Iran i dag sköt ner en amerikansk drönare, rapporterar CNBC.

Enligt Bloomberg spekulerar presidenten om att någon av misstag kan ha skjutit ner drönaren som Iran hävdar var i Iransk luftrum. USA menar att drönaren var i internationellt luftrum.

Enligt en amerikansk general ska drönaren ha befunnit sig 34 km från Irans kust, rapporterar AFP.

Iran uppger att man är redo att gå till FN för att visa att USA ljuger om att man var utanför kusten.

29 min
Brinnande oljefartyg nära Hormuzsundet.  TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Iran: Vi har skjutit ner amerikansk spiondrönare

Irans revolutionära garde säger sig ha skjutit ner en amerikansk ”spiondrönare” i provinsen Hormozgan i södra delen av landet, rapporterar flera medier med hänvisning till gardets sajt Sepah News.

Attacken kommer i ett spänt läge länderna emellan, då USA bland annat anklagat Iran för att ligga bakom attacker på två fartyg nära Hormuzsundet i förra veckan och fyra i maj.

Amerikansk militär har inledningsvis inte velat kommentera uttalandet. Senare bekräftar USA att en av deras drönare skjutits ner i internationellt luftrum.

Idag 04:45
Läs mer om Trumps USA
Ebba Busch Thor och Lars Adaktusson. Arkivbilder. HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Europeiska abortdebatten

”Värvningen en jackpot – abortfrågan blev hans fall”

”Värvningen av Lars Adaktusson var en jackpot för Kristdemokraterna”, men hans agerande i abortfrågan blev en för tung belastning för partiet. Det skriver SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein i en analys.

”Nu hoppas partiet att abortangreppen ska tystna men frågan kommer fortsätta förfölja dem så länge de politiska motståndarna ser att det fungerar.”

DN:s Ewa Stenberg anser att KD:s hanterande av kritiken mot Adaktusson var vacklande och att det i sin tur har lett fram till att han nu lämnar poster. Samtidigt tar hon upp att Adaktusson fortfarande varit viktig för partiet.

”De är stolta över Lars Adaktussons arbete i Bryssel och vill inte att partiledaren offentligt ska ta honom i örat”, skriver hon i en analys.

2 tim
Ebba Busch Thor slår tillbaka mot Lars Adaktussons uppgifter om att han informerat partiet om hur han tänkt rösta i abortfrågan.  TT
undefined

”Stämmer inte att partiet har informerats fullt ut”

KD-ledaren Ebba Busch Thor slår tillbaka mot Lars Adaktussons uppgifter om att han skulle ha informerat partiet om hur han tänkt rösta i voteringar om abort i EU-parlamentet. Förtroendet är skadat menar hon.

– Han har sagt att partiet är fullt ut informerat, det stämmer helt enkelt inte, säger Ebba Busch Thor under en pressträff och nämner omröstningen där han som enda svensk röstade emot ett fördömande av Paraguay som nekat en våldtagen tioåring abort.

Enligt uppgifter till Aftonbladet och Ekot ville valberedningen peta Adaktusson oavsett om han velat ställa upp för omval eller inte. I går lämnade han partistyrelsen men sitter kvar i riksdagen och i partiet.

– Jag tycker det är beklagligt, självklart. Jag inser att det är en väldigt ovanligt åtgärd att kalla till presskonferens och på det här sättet kritisera en partikamrat, säger Adaktusson till Aftonbladet om att han anklagas för att ljuga.

6 tim
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

DN/Ipsos: KD tappar – var tredje väljare har flytt

Kristdemokraterna får åtta procent i DN/Ipsos junimätning, vilket innebär att var tredje väljare har lämnat partiet sedan den senaste mätningen i maj, då partiet fick tolv procent.

– Det är uppenbart att Adaktusson-affären har haft betydelse, säger Nicklas Källebring på Ipsos till DN.

I förra veckan visade SvD/Sifo/GP:s mätning att partiet tappat 150 000 väljare jämfört med mätningen i maj.

Båda mätningarna visar att Moderaterna och Sverigedemokraterna vuxit på bekostnad av Ebba Busch Thors parti.

Idag 09:00
Läs mer om Europeiska abortdebatten
Indiska arbetare bär vatten från en uttorkad reservoar i Chennai. ARUN SANKAR / AFP
Vattenbristen i Indien

Delstatsministern: Media överdriver vattenkrisen

Sjukhus, hotell och restauranger får ransonera eller stänga sedan veckor av torka har drabbat stora delar av Indien de senaste veckorna. Läkare säger att vattenbristen i staden Chennai i Indien börjar bli ”alarmerande”, rapporterar The Guardian.

I Chennai, som uppskattas ha en befolkning på runt 10 miljoner människor, flyr folk sina hem i slummen för att hitta dricksvatten.

Delstatsministern i den indiska delstaten Tamil Nadu, Edappadi K Palaniswami, uppmanar människor att vänta till monsunen kommer och hävdar att vattenkrisen är överdriven av media.

– Om det finns vattenproblem någonstans ska det inte blåsas upp till att ge en falsk bild av att hela delstaten är drabbad av vattenbrist, säger han enligt lokala medier.

1 tim
Människor står i kö för att få vatten. R. Parthibhan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svår vattenbrist i Indiens sjätte största stad

I Indiens sjätte största stad Chennai råder akut brist på vatten sedan fyra av stadens vattenreservoarer har torkat ut helt, rapporterar BBC.

Vattenbristen har pågått i veckor och tvingar medborgare i staden att köa i timmar vid lastbilar som fraktat vatten till staden. Staden försöker nu hitta sätt att få fram nytt vatten, till exempel att borra nya brunnar – men problemet är fortsatt de låga grundvattennivåerna.

– Bara regn skulle kunna rädda Chennai från den här situationen, säger en tjänsteman till BBC.

Torkan har drabbat hela Indien och cirka 600 miljoner människor lider hög- till extrem vattenbrist över hela landet, rapporterar CNN.

3 tim
Läs mer om Vattenbristen i Indien
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa
Sverige jublar efter segern 2016/Megan Rapinoe. Bildbyrån
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

”Tre år sedan OS-förlusten – men USA har inte glömt”

Kvartsfinalförlusten mot Sverige i OS 2016 sitter som en tagg i de amerikanska fotbollsdamerna, skriver Fotbollskanalens Olof Lundh inför kvällens VM-match mellan USA och Sverige. På gårdagens pressträff försökte förbundskapten Jill Ellis tona ner rivaliteten, men det köper inte Lundh.

”Klart att de amerikanska spelarna haft lång tid att gräma sig över förlusten och nu får man en chans att dels markera var man står i VM och samtidigt trycka till Sverige.”

SVT Sports Diljen Otlu skriver att förlusten blev en väckarklocka för fotbollen i USA. Han tror att USA är fast beslutna att skrämma iväg Sverigespöket – förutom förlusten i OS har USA två raka gruppspelsmatcher i VM mot Sverige utan seger.

”USA är helt enkelt bäst på allt – men de är sämst på att slå Sverige.”

3 tim
Dahlkvist förberedde sin straff när Hope Solo bytte sina handskar, 2016. Bildbyrån
undefined

Solo: Handskar förstördes för att psyka straffskytten

Under en uppmärksammad straffläggning 2016 mellan Sverige och USA bytte stjärnmålvakten Hope Solo plötsligt handskar, något som fördröjde Lisa Dahlqvists straff. Då hette det att handskarna var trasiga. Men i en intervju med Sportexpressen säger Solo nu att hon pressades av fotbollsledningen att förstöra handskarna för att framtvinga ett orosmoment.

– De ville att jag skulle psyka straffskytten. Därför förstörde de medvetet en av mina handskar före matchen, säger Solo som i dag ångrar att hon gick med på det.

Medgivandet väcker försiktiga reaktioner från svenskt håll. Pia Sundhage, dåvarande förbundskapten, säger att hon inte tror att USA:s förbundskapten Jill Ellis skulle vara inblandad i något sådant och Hanna Marklund, expert på TV4, säger att man ska komma ihåg att det finns en spricka mellan Hope och Ellis.

Idag 10:52
Lina Hurtig/Peter Gerhardsson Bildbyrån
undefined

Fasta situationer USA:s styrka: ”Ett otroligt hot”

När USA mötte Chile, och vann med 3–0, gjorde amerikanskorna alla mål på fasta situationer. Därför har det svenska laget övat på att hantera det inför kvällens match, enligt förbundskapten Peter Gerhardsson.

– Fasta situationer är kanske USA:s spetskvalitet och de har inte bara bra huvudspelare utan mod också, säger han enligt Sportexpressen.

Tre av fyra landslagsspelare som Radiosporten talat med tycker att Alex Morgan är det största hotet men Hedvig Lindahl lyfter fram Julie Ertz, just på grund av de fasta situationerna.

– Dels i deras uppbyggnadsspel så att hon inte får fördela bollar, men sen också på fasta situationer är hon ett otroligt hot som vi måste ha koll på, säger hon enligt Radiosporten.

Idag 10:26
Läs mer om Fotbolls-VM
Arkivbild, trafik/SMHI:s grafik: Blå markering innebär risk för stora regnmängder, lila markering risk för skogsbrand, gul markering är klass 1-varning för besvärligt väder. TT
Midsommartrafiken

Trafikverket: Två miljoner bilar ute på vägarna i dag

Upp till två miljoner bilar är ute på vägarna i dag i hela landet. Det säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, till SVT Nyheter.

– Det finns inga vägar som är dimensionerade för de volymerna.

En SMHI-varning för stora regnmängder har utfärdats i Gävleborg, Dalarna, Örebro, Västmanland, Södermanland, Uppsala, Stockholm, Östergötland och Kalmar, enligt Aftonbladet. Även åska förekommer och det finns risk för översvämningar och bränder.

Vid lunchtid drog ett skyfall in över Östergötland vilket har gett stora vattenflöden på vägbanorna.

Enligt SR:s trafikredaktion har det varit köer på flera sträckor.

4 tim
JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tågstörning mellan Stockholm och Linköping

Tågtrafiken på södra stambanan mellan Stockholm och Linköping har drabbats av stora störningar, både ett elfel och signalfel, skriver Trafikverket.

Myndigheten uppger för TT att vissa avgångar ställs in och andra leds om. Ingen av SJ:s tåg kommer att ställas in, meddelar tågbolaget för nyhetsbyrån.

Samtidigt råder även störningar i tågtrafiken mellan Stockholm-Malmö efter en olycka. Vissa avgångar mellan Malmö-Lund har ställts in och polisens prognos är att trafiken kan släppas på från klockan 18.

4 tim
Trafikverkets grafik över de trafikintensiva vägarna. TT/Trafikverket
undefined

Här är de trafikintensiva vägarna under midsommar

Trafikverket lyfter fram fyra trafikintensiva stråk på vägarna inför midsommarhelgen: E6 på västkusten från Strömstad ner till Båstad, E22 från Norrköping till Kalmar (och på Ölandsbron), E18 från Stockholm mot Norrtälje och E4 mot Uppsala, samt riksväg 40, 50 och 70 från Mälardalen till Siljansområdet i Dalarna.

Samtidigt varnar SMHI för åska och stora regnmängder på torsdagseftermiddagen i bland annat Gävleborg, Dalarna, Östergötland och Södermanland, vilket kan förvärra trafikläget ytterligare.

De mest intensiva dagarna på vägarna är torsdagen och söndagen och antalet döda och skadade ökar nästan alltid jämfört med övriga dagar på året, skriver DN.

Idag 07:21
Läs mer om Midsommartrafiken