Hem
Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok och EU-toppkandidaten Emma Wiesner.

C, L och KD är över spärren med bara en vecka kvar till EU-valet: ”Övertolka inte”

Med bara en vecka kvar till valdagen har samtliga partier som legat under eller levt farligt nära spärren ökat till över fyra procent. Det visar Omnipoll som väger samman alla mätningar om EU-valet.

Men det är för tidigt att andas ut, enligt Demoskops opinionschef Johan Martinsson. I vissa enskilda mätningar är exempelvis Liberalerna fortfarande under spärren.

– Det finns mycket spretighet under huven här.

I början av maj samlade C, L och KD alla så svagt stöd att mandaten i EU-parlamentet såg ut att gå förlorade. Nu, med exakt en vecka till att vallokalerna öppnar, ser det ut som att de har hämtat sig.

I nya Omnipoll, Omnis och Demoskops sammanvägning, får Centern 4,6 procent av rösterna samtidigt som L samlar 4 procent och KD når 4,1 procent.

Enligt opinionschefen finns det dock en osäkerhet i mätningarna som är större när makten i Bryssel ska fördelas jämfört med riksdagsvalen. Historiskt är väljarna mer rörliga i ett EU-val och andelen svenskar som går till vallokalerna är klart mindre.

– Här skulle jag inte våga övertolka, säger Martinsson.

Sammanvägningen visar också att Miljöpartiet och Socialdemokraterna sticker ut när det är dags för EU-val. Medan MP under lång tid placerat sig runt spärren på hemmaplan får partiet 10,6 procent i Omnipoll.

Samtidigt är stödet klart lägre för Socialdemokraterna, som ligger på 28,1 procent. Enligt Martinsson är det en effekt av att vissa frågor, till exempel välfärden, inte har samma tyngd i EU-valen.

– Trenderna går mot hur det brukar gå: färre socialdemokrater och fler miljöpartister.

Omnipoll uppdateras löpande hela vägen fram till valdagen 9 juni via länken nedan.

Rättelse

I en tidigare version av denna artikel stod det att sammanvägningen ger C ett stöd på 4,7 procent, L 4,5 procent och KD 4,2 procent. Med alla mätningar inkluderade är stödet för C 4,6 procent, för L 4,0 procent och för KD 4,1 procent. Tidigare saknades Demoskops senaste mätning i underlaget.

De ingår i senaste Omnipoll

Novus, 31 maj. Mätningen publicerades av GP. Totalt 2 325 intervjuer genomfördes mellan 2 och 29 maj. Utgör 23 procent av Omnipoll.

Indikator Opinion, 30 maj. Mätningen publicerades av SR Ekot. Totalt 2 431 intervjuer genomfördes mellan 27 april och 26 maj. Utgör 19 procent av Omnipoll.

Verian, 30 maj. Mätningen publicerades av SVT Nyheter. Totalt 1 000 intervjuer genomfördes mellan 22 och 28 maj. Utgör 14 procent av Omnipoll.

Demoskop, 23 maj. Mätningen publicerades i SvD och Aftonbladet. Totalt 2 994 intervjuer genomfördes mellan 11 och 20 maj. Utgör 29 procent av Omnipoll.

Ipsos, 21 maj. Mätningen publicerades i DN. Totalt 1 646 intervjuer genomfördes mellan 7 och 19 maj. Utgör 14 procent av Omnipoll.

EU-parlamentet idag

Valdeltagandet i EU-val

Kort om Omnipoll

Omnipoll sammanväger alla mätningar om det svenska opinionsläget. Vi tar hänsyn till två faktorer: tid sedan mätningen genomfördes och antalet intervjuer. När nya mätningar tillkommer får äldre mätningar omedelbart mindre tyngd. Efter 30 dagar påverkar en mätning inte längre Omnipoll.

Frågor? Tankar? Reaktioner? Mejla omnipoll@omni.se.

Metodbeskrivning

Omnipoll är en sammanvägning av samtliga opinionsmätningar som genomförs av det svenska opinionsläget. Mätningar från SCB, Verian, Novus, Ipsos, Indikator, Demoskop, Sentio och Skop ingår i underlaget.

Sammanvägningen tar hänsyn till två faktorer: tid sedan mätningen genomfördes samt antalet intervjuer. En mätning har alltså som mest effekt på Omnipoll när den är helt ny, och har sedan en avtagande effekt i takt med att nya mätningar publiceras. Efter 30 dagar påverkar en mätning inte längre Omnipoll.

Det övergripande syftet är att visa vilket parti svenskarna skulle rösta på om det var val i dag. Upplägget är dynamiskt, vilket innebär att varje ny publicering av en väljarbarometer genererar en uppdaterad Omnipoll. Det innebär i praktiken att Omnipoll alltid är uppdaterad med de allra senaste opinionssiffrorna.

Opinionsinstitutet Demoskop har hjälpt Omni att ta fram modellen för sammanvägningen, som ser ut som följer:

1. Vikten för antalet intervjuer beräknas som ett tal mellan 0 och 1. Siffran visar hur tungt det enskilda institutets intervjuer väger i förhållande till det totala antalet intervjuer som för närvarande ingår i Omnipoll. En mätning med fler genomförda intervjuer kommer alltså att väga tyngre i sammanvägningen.

2. Vikten för aktualiteten beräknas som ett tal mellan 0 och 1. Siffran avgörs av tiden mellan datainsamlingen och senaste gången Omnipoll uppdaterades. Dagen för datainsamlingen är satt till den angivna fältperiodens mittersta dag. Här används linjärt avtagande vikt.

Dessa två vikter – antalet intervjuer och tiden – kombineras sedan till en totalvikt. Ju högre vikt en mätning har, desto större påverkan på Omnipoll.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen