Hem
CovidforskningenExperter

Så går pandemin mot sitt slut: ”Kan bli sista vintern med restriktioner”

Kö till drop-in-vaccinering i Stockholm. (Anders Wiklund/ TT)

Hur tar coronapandemin slut – och när? Och kommer vi behöva förhålla oss till den om fem år? Experterna är eniga om att det enda som kommer att leda till att pandemin tar slut är att världsbefolkningen blir immun.

– Jag tror att det finns goda tecken på att detta är den sista vintern vi kommer att ha med restriktioner, säger Farshid Jalalvand, forskare i klinisk mikrobiologi vid Lunds universitet.

Vilket scenario ser du framför dig för hur pandemin till slut ska ta slut?

expert
Ali Mirazimi
adjungerad professor i mikrobiologi vid Karolinska institutet.

– Pandemin kommer inte att försvinna som en blixt utan kommer gradvis att bli mindre och mindre. Och det kommer att ta tid innan vi är där. Under våren och sommaren kommer belastningen på sjukvården avta och sedan kommer vi att kunna leva som vanligt. Vi kommer att se en samhällsspridning nästa vinter men effekterna kommer att vara lite mindre.

– Om vi jämför bakåt så ser vi fler smittade nu än vid tidigare vågor men effekterna blir mindre och när effekterna till slut inte är så stora så kommer vi inte längre behöva bry oss på samma sätt och kunna leva som vanligt.

expert
Agnes Wold
professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

– Alla pandemier tar slut till sist för att befolkningen blir immun helt enkelt, via att man har haft sjukdomen eller vaccinerat sig. Vi har i princip vaccinerat oss ur den. Sannolikheten att man ska dö eller att bli väldigt sjuk är väldigt liten om man tagit sina sprutor och inte har andra riskfaktorer.

– Sedan har vi de som inte har vaccinerat sig och det är först när de har skaffat sig immunitet, genom att bli sjuka eller vaccinera sig som pandemin är slut.

expert
Anders Sönnerborg
professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet.

– Omikronvarianten eller nya varianter kommer sprida sig ytterligare globalt och orsaka naturlig immunitet. Det i kombination med vaccin för vissa populationer kommer att ge en flockimmunitet och reducera pandemin först till en endemifas och därefter till geografiskt avgränsade utbrott.

expert
Farshid Jalalvand
forskare i klinisk mikrobiologi vid Lunds universitet.

– Pandemin tar slut när det har byggts upp en immunitet i världsbefolkningen, antingen genom infektioner eller vacciner. Nu har båda de två sakerna kommit en bit på vägen. Vi har en global vaccinkampanj – många vacciner är förstås inte bra, till exempel de kinesiska – men de bra vaccinerna kommer att nå fler och fler personer. Samtidigt har viruset blivit mer smittsamt, omikron kommer att dra över världen ganska snabbt och smitta de som inte har blivit vaccinerade.

– Bit för bit har immunitet byggts upp och till slut kommer det här viruset inte kunna orsaka så allvarliga infektioner som det gjort hittills. Även om viruset finns i cirkulation så kommer vi inte att behöva restriktioner.

När kan vi återgå till ett ”normalt” liv?

expert
Ali Mirazimi
adjungerad professor i mikrobiologi vid Karolinska institutet.

– Det vågar jag inte säga. Men sommaren kommer att bli som förra sommaren. Den kommer att bli hur fin som helst och hösten kommer att vara bra. När det blir kallt sedan så kommer vi att se en samhällsspridning igen.

– Men så länge det inte dyker upp något annat jävelskap, så länge det är omikron och tidigare varianter som vi känner till, så kommer effekterna inte att bli så stora. Dyker det upp något nytt så blir det en annan femma.

expert
Agnes Wold
professor i klinisk bakterologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

– Det är en så svår fråga för det beror på vad man menar med normalt liv. Jag är inte så ung att jag går på rockkonserter. Jag tycker att jag lever ganska normalt, men jag vill inte åka till Thailand och jag vill inte åka på träningsläger och vi undervisar ändå på plats på universitetet. Det beror på vem man är.

– Om vi har tur så kanske omikron kan gå över ganska snabbt jämfört med de tidigare vågorna. Och kommer det att komma nya smittvågor så det troligast att de kommer så här års.

expert
Anders Sönnerborg
professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet.

– Försommaren 2022 till hösten 2022. Men det är förstås beroende på hur normalt liv definieras.

expert
Farshid Jalalvand
forskare i klinisk mikrobiologi vid Lunds universitet.

– Jag tror att det finns goda tecken på att detta är den sista vintern vi kommer att ha med restriktioner. Det med brasklappen att det inte kommer en ny variant som är så pass annorlunda att den helt kringgår den immunitet som redan finns. I värsta fall så kanske människor måste få en fjärde dos nästa vinter. Vi ser redan nu att trycket på vården är mycket lägre trots att antalet fall är mycket högre. Vaccinen skyddar bra mot allvarlig sjukdom.

Hur tror du att coronaläget är om fem till tio år?

expert
Ali Mirazimi
adjungerad professor i mikrobiologi vid Karolinska institutet.

– Bästa scenariot är att det här blir ett milt coronavirus som botas med att ligga hemma och titta på matiné. Det är det vi hoppas. I värsta scenariot väljer corona en annan väg och det blir mer som influensan och att det i så fall dyker upp en ny variant varje år som gör att vi behöver vaccinera oss.

expert
Agnes Wold
professor i klinisk bakterologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

– Coronaviruset finns väl kvar men det blir nog som en influensa, om ens det. Dessutom kommer man att ha tagit fram vacciner som skyddar mot fler stammar. Man kommer också att ha utvecklat antivirala medel som ger en bättre behandling.

expert
Anders Sönnerborg
professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet.

– Det kommer att komma perioder av låg smittspridning med ett begränsat antal smittade som ökar under vintersäsongen vissa år – och ger mer lokala utbrott som kan orsaka svårare sjukdomar hos de allra äldsta och andra sköra samt i begränsad utsträckning barn runt ett till tre år. Grupper runt 65 år och äldre och andra utsatta grupper får återvaccineras beroende på graden av ny virusvariant och/eller behandlas med anticoronavirus-läkemedel.

– Det förutsätter att inte helt nya coronavirus dyker upp från mer otillgängliga områden.

expert
Farshid Jalalvand
forskare i klinisk mikrobiologi vid Lunds universitet.

– Den covid som kommer att finnas kvar kanske främst kommer att smitta ovaccinerade. Immuniteten för vaccinerade kanske också avtar något. Kanske att nyfödda eller immunologiskt naiva får det. Kanske blir det så att man måste ta boosterdoser av vaccinen med jämna mellanrum.

– Det stora problemet från början var att ingen var immun. Nu när mänskligheten inte längre är immunologiskt naiv blir det svårare för viruset. Så jag har svårt att föreställa mig att covid kommer att vara ett problem om fem år, med tanke på vaccinen och immuniteten. Förstås med brasklappen om att det inte kommer en ny variant som är helt annorlunda och kringgår immuniteten.

Om experterna

Ali Mirazimi

Är adjungerad professor vid institutionen för laboratoriemedicin vid Karolinska institutet. Han jobbar även vid Statens veterinärmedicinska anstalt och Folkhälsomyndigheten. Mirazimi är virusforskare med inriktning på virala zoonoser.

Agnes Wold

Är läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Hon har forskat med inriktning mot bakterieflora.

Anders Sönnerborg

Är överläkare vid Infektionskliniken och Klinisk Mikrobiologi på Karolinska Universitetssjukhuset. Han är också professor i infektionssjukdomar och klinisk virologi vid Karolinska Institutet. Han är rådgivare till Folkhälsomyndigheten.

Farshid Jalalvand

Är forskare i klinisk mikrobiologi vid Lunds universitet. Hans forskningsområden innefattar bakteriologi och vaccinutveckling.

Vill du läsa mer?

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen