Hem
(TT)

Cantwell: Visar att vi tror vi är bättre än andra

I morgon har det gått 15 år sedan knivskärningen på den grekiska ön Kos som svenska Calle Jonsson har misstänkts för, vilket innebär att dråpförsöket preskriberas.
Från svenska medier har fallet inte varit en uppvisning i god journalistik, skriver Aftonbladets Oisín Cantwell. Han menar att retoriken har präglats av samma nedlåtande syn på andra staters rättssystem som i fallet Annika Östberg, som satt fängslad i USA för två mord.
”Journalistiken kring dessa brott påminner om den senaste tidens bisarra påståenden om att det finns tjusiga värderingar som är typiskt svenska. I båda fallen handlar det om självförhärligande: Vi är bättre än ­andra”, skriver Cantwell.

bakgrund
 
Calle Jonsson
Wikipedia (sv)
Carl "Calle" Mikael Jonsson, född 9 juni 1983 i Långträsk, Piteå kommun, bosatt i Vallentuna, är en svensk medborgare som greps i juli 2001 på den grekiska semesterön Kos som misstänkt för att ha knivskurit en grekisk man. Jonsson, som nekade till alla anklagelser, satt häktad fram till i februari 2002 då han släpptes mot borgen och lämnade landet. Den efterföljande utdragna rättsprocessen mot Jonsson skapade stor uppmärksamhet i svenska medier som i många fall tog parti för Jonsson och mot det grekiska rättssystemet. Den egentliga rättegången skulle ha hållits i Grekland hösten 2003, men uteblev då Jonsson vägrade att infinna sig eftersom han förklarat att han inte hade något förtroende för det grekiska rättssystemet. Hösten 2004 begärde Grekland honom överlämnad enligt den nya europeiska arresteringsordern. Efter prövning av utlämningen i både tingsrätten och hovrätten överlämnades Jonsson i januari till grekisk polis. Den attackerade greken, Christoforos Serdaris, och en vän till denne pekade i rättegången ut Jonsson som skyldig, och anklagade honom för åtta knivhugg. En DNA-analys visade att offrets blod fanns på Jonssons tröja. Jonssons försvarare, advokat Leif Silbersky, menade dock att utpekandet skedde efter påtryckningar av polisen och att det fanns tveksamheter kring hur tröjan förvarats innan DNA-analysen gjordes. Den 12 april 2005 frikändes Jonsson från anklagelserna. I slutet av november 2006 meddelade Högsta domstolen i Grekland att rättegången ska tas om från början. Detta eftersom det bland annat ej anses klarlagt "huruvida den tilltalades tröja kom i kontakt eller ej med lidandens byxor och skor". Den 19 november 2007 skulle Calle Jonsson medverka vid en ny rättegång i Grekland, men denna sköts upp på grund av en advokatstrejk.. Åklagarmyndigheten på Rhodos skickade i februari 2009 en begäran till Attunda tingsrätt att såväl Calle Jonsson som hans föräldrar ska delges misstanke om falsk angivelse, mened och förtal. När Jonsson förhördes om knivskärningen sade han att han hade blivit torterad av grekiska poliser. Den grekiska åklagaren anser att Calle Jonsson spridit rykten om poliserna, och hans föräldrar anklagas för att ha bekräftat uppgifterna om tortyr. Familjen var kallad till förhandling på Rhodos den 10 april 2009. En förhandling familjen valde att inte närvara vid. Sedan hösten 2015 har Calle Jonsson gått under jorden och gäckat Stockholmspolisens delgivningsmän. Uppdraget har varit att lämna över den nya utredningen om mordförsöket på Kos 2001, och eftersom grekiska myndigheter vill få svensken överlämnad snarast möjligt så har det utfärdats en europeisk arresteringsorder mot honom. Om Calle Jonsson lyckas hålla sig undan fram till den 26 juli 2016 så är han inte längre en jagad man. Då preskriberas nämligen brottet enligt grekisk lag.
bakgrund
 
Annika Östberg
Wikipedia (sv)
Annika Maria Östberg (tidigare gift Deasy), född 6 januari 1954 i Stockholm, är en svensk kvinna som dömdes för dubbelmord (first degree murder, 25 år till livstid) på en restaurangägare och en polis i USA 1981. Efter att ha avtjänat 28 år av sitt straff i Kalifornien, USA överfördes hon den 8 april 2009 till Sverige och transporterades till kvinnofängelset Hinseberg. Örebro tingsrätt meddelade den 16 november 2009 att Östberg fått sitt straff tidsbestämt till 45 år och att hon därmed kunde bli villkorligt frigiven i maj 2011 (efter 2/3 av strafftiden). Östberg förbereddes fortsatt för ett liv i frihet på Basta Arbetskooperativ i Nykvarn där hon planerade att bo kvar även som frisläppt. Östberg släpptes sedan, helt enligt riktlinjerna, fri den 2 maj 2011. Efter fängelsetiden har hon varit bosatt Sverige. Hon har skrivit en bok, varit sommarpratare och föreläst om sin tid i amerikanskt fängelse.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen