Hem
Th. Kerstin Lundgren (TT)

Centerpartiet säger ja till svenskt Natomedlemskap

Centerpartiet byter fot i Natofrågan och vill se ett svenskt medlemskap. Det beslutades på partistämman i Falun med röstsiffrorna 273 mot 157.
– Vår säkerhetspolitiska linje har förvandlats till en säkerhetspolitisk risk för oss och våra grannar. Sverige är en säkerhetspolitisk joker, sa Kerstin Lundgren, riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson för Centern, i sitt anförande under debatten.
Hon lyfte fram den ryska annekteringen av Krim och konflikten i östra Ukraina som exempel på hur situationen i världen förändrats. Lundgren sa också att man vill samarbeta med Finland under vägen fram till ett Nato-medlemskap.
Kritiker menade att den långvariga freden i Sverige skapats genom alliansfrihet.
– Fred skapas genom dialog och överenskommelse och inte genom att peta varandra i näsan med gevärspipor, sa Nils-Evert Erlandsson och uppmanade till att avstå från en svängning i Nato-frågan.
DN:s politiske kommentator Ewa Stenberg skrev på Twitter:
”Centerpartiet bytte just linje. Överger alliansfriheten till förmån för att driva på för svenskt Natomedlemskap. Historiskt beslut. #cstämma”

bakgrund
 
Nato
Wikipedia (sv)
Nordatlantiska fördragsorganisationen (Nato) (engelska: North Atlantic Treaty Organization, förkortat NATO; franska: Organisation du traité de l’Atlantique Nord, förkortat OTAN), även känd som Atlantpakten eller Atlantiska alliansen, är en militär allians som fastställdes genom undertecknandet av det Nordatlantiska fördraget den 4 april 1949. Fördragsorganisationen (igångsatt 1951) utgör ett system med kollektivt försvar där dess medlemsstater är överens om att ömsesidigt försvara varandra mot yttre angrepp. Natos högkvarter är beläget i Bryssel, Belgien. Det operativa befälet har en Supreme Allied Commander Europe som alltid är en amerikansk general eller amiral. Sedan 2009 har amiral James G. Stavridis innehaft posten. Målen som formulerades i Atlantpakten (se nedan) har inte ändrats genom åren då fördraget förblivit oförändrat sedan 1949. Natos uppgifter har dock kommit att ändras genom de förändrade säkerhetspolitiska lägena och de har anpassats därefter. De första åren var den Nordatlantiska fördragsorganisationen inte mycket mer än en politisk sammanslutning, men i och med Koreakriget byggdes den militära strukturen upp. Natos förste generalsekreterare, Lord Ismay, yttrade att organisationens mål var att ”hålla ryssarna ute, amerikanerna inne och tyskarna nere”. Under hela det kalla kriget ebbade och flödade tvivlet över styrkan i förhållandet mellan de europeiska staterna och USA, tillsammans med tvivel över trovärdigheten i Natos försvar mot en eventuell framtida sovjetisk invasion – tvivel som ledde till att Frankrike utvecklade egna kärnvapen. Efter Berlinmurens fall (1989) skapades vänligare relationer till tidigare potentiella fiender i öst, och många gamla öststater och Warszawapaktsmedlemmar blev till och med medlemmar i Nato. Den sammanlagda militära budgeten för alla Natoländer utgör 69 procent av världens försvarsutgifter. USA ensamt står för 50 procent av världens totala försvarsutgifter.

Nato inom Centerpartiet

En majoritet i partistyrelsen, Centerkvinnor, Centerstudenter och Centerns ungdomsförbund vill att partiet verkar för att säga ja till Nato. Fyra medlemmar i partistyrelsen reserverade sig när beslutet togs om att förorda ett medlemskap.
Inom alliansen är M och FP för ett svenskt medlemskap i försvarsalliansen. KD kan vara på väg att svänga till ett ja.
Regeringen och övriga riksdagspartier är emot ett medlemskap.

Rapportering inför beslutet

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen