Colombias regering avbryter samtal med ELN-gerillan
Den colombianska regeringen avbryter fredssamtalen med gerillan Nationella befrielsearmén (ELN), meddelar landets president Gustavo Petro. Beskedet kommer efter att cirka 30 personer dött i samband med våldsamheter i de nordöstra delarna av landet, vid gränsen till grannlandet Venezuela.
Guvernören William Villamizar uppger att ELN-rebeller drabbade samman med styrkor från gruppen Farc, som den colombianska regeringen undertecknade ett avtal med 2016.
”Det ELN gjorde i Catatumbo-regionen är krigsförbrytelser. Samtalen med gruppen har stoppats eftersom ELN inte visar någon vilja att sluta fred”, skriver presidenten på X.
bakgrund
ELN
Wikipedia (sv)
Ejército de Liberación Nacional, förkortat ELN, är en marxistisk gerillarörelse i Colombia. ELN bildades 1963 under revolutionen i Colombia.
Gruppen har gjort sig känt genom att regelbundet kidnappa utländska anställda i stora företag och kräva stora lösesummor. ELN utför också ofta sabotage mot infrastrukturen för oljeindustrin i landet. Gruppen finansierar sina aktiviteter genom beskyddarpengar från koka- och opiumodlingar och narkotikaindustrin.
De beräknas ha omkring 5000 medlemmar under 2010. ELN är klassificerat som en terrororganisation av både USA och EU.
En känd medlem av ELN var Camilo Torres.
bakgrund
Farc
Wikipedia (sv)
Colombias revolutionära väpnade styrkor – folkets armé, FARC (även FARC-EP) (spanska: Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia – Ejército del Pueblo), var en revolutionär, marxist-leninistisk gerillaorganisation som i colombianska inbördeskriget förde en väpnad kamp mot landets regeringsstyrkor och paramilitärer.
FARC-EP klassificeras som en terrororganisation av bland andra Colombia, USA, Kanada och EU. Flera latinamerikanska länder inklusive Venezuela, Argentina, Brasilien och Ecuador har däremot inte terrorstämplat rörelsen.
Efter fyra års förhandlingar meddelade den colombianska regeringen och FARC den 25 augusti 2016 att de nått en "slutlig, fullständig och definitiv överenskommelse" som skulle avsluta konflikten i Colombia. Alla 200 punkter i avtalet skulle vara överenskomna. En folkomröstning om fredsavtalet hölls den 2 oktober, där majoriteten av befolkningen (50,23 %) röstade nej till fredsavtalet.
Här ligger Catatumbo
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen