Hem
Hedgefondgiganten Bridgewaters grundare Ray Dalio. Arkivbild. (Ng Han Guan / AP)

Amerikansk finansprofil varnar för skuldkris

Hedgefondgiganten Bridgewaters grundare Ray Dalio varnar för att Trumps tullar och politik skapar en turbulens på marknaderna som hotar hela den globala ekonomin, säger han till NBC.

Handelsstörningar, USA:s växande statsskuld och framväxande stormakter riskerar enligt honom att underminera den internationella ekonomiska och geopolitiska struktur som funnits sedan andra världskriget.

Hedgefondmiljardären anser att kongressen behöver banta ner budgetunderskottet från drygt 6 procent av BNP till 3 procent för att inte få ett allvarligt utbuds- och efterfrågeproblem för statspapper.

– Annars [...] blir konsekvenserna värre än en vanlig lågkonjunktur, säger Ray Dalio till kanalen.

USA:s och Kinas tullar

1 februari: Trump inför tullar mot Kina på 10 procent som träder i kraft den 4 februari.

4 februari: Kina svarar med 15 procent tullar på utvalda varor.

3 mars: Trump höjer tullarna mot Kina ytterligare 10 procent till totalt 20 procent. Kina meddelar att man kommer att svara.

4 mars: Kina svarar med tullar på 15 procent på en rad varor.

2 april: Trump höjer tullarna mot Kina med ytterligare 34 procent vilket sätter en tullnivå på 54 procent.

4 april: Kina svarar med att höja tullarna med 34 procent på alla varor från USA från och med 10 april.

7 april: Trump svarar med att hota om tullar på ytterligare 50 procent på kinesiska varor från den 9 april, vilket skulle ge en tullnivå på 104 procent.

9 april: USA:s tullar på 104 procent mot Kina införs – och höjs till 125 procent.

9 april: Kina svarar med att höja tullarna mot USA med 50 procent till totalt 84 procent från den 10 april.

9 april: Trump meddelar på kvällen att tullarna mot alla länder utom Kina får tullpaus på 90 dagar.

10 april: Vita husets ekonomiska rådgivare Kevin Hassett förtydligar att bastullarna på 10 procent på all import till USA fortfarande gäller. Vita huset förtydligar också att tullarna mot Kina nu är 145 procent, eftersom det finns en ”grundtull” för fentanylproblemet på 20 procent.

11 april: Kina höjer tullarna på amerikanska varor till 125 procent. USA undantar elektronikprylar som mobiltelefoner, datorer och halvledarutrustning från de så kallade ömsesidiga tullarna. Undantagen omfattar varor till ett värde av cirka 3 900 miljarder kronor, varav runt 1 000 miljarder gäller import från Kina.

13 april: USA förtydligar att elektronikprylarna i stället kommer att få en separat halvledartull som går under kategorin tullar för USA:s säkerhet i stället för under de ömsesidiga tullarna. De nya tullarna väntas om ”en månad eller två” enligt handelsminister Howard Lutnick.

Läs också

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen