Danstillståndet slopas av riksdagen – efter 67 år
Riksdagen har beslutat att slopa danstillståndet efter 67 år, rapporterar Ekot.
Från och med juli krävs att arrangörer anmäler dansevenemang, men i och med det nya beslutet kommer det att vara kostnadsfritt och en anmälan kan lämnas muntligen, skriver Aftonbladet. Alla partier röstade för att slopa tillståndet.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) har tidigare kallat det en ”efterlängtad frihetsreform”.
bakgrund
Danstillstånd
Wikipedia (sv)
Danstillstånd kallas det tillstånd enligt 2 kap. 4 § ordningslagen (1993:1617), som i Sverige krävs för att få ordna offentlig danstillställning. I Sverige är alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar på offentliga platser tillståndspliktiga. Offentliga danstillställningar är tillståndspliktiga även om de inte sker på offentlig plats. Detta gäller även dessutom bland annat tivoli, mässor, marknader, karnevaler och valborgsmässoeldar. Om sammankomsten kan äga rum utan fara för ordning och säkerhet eller trafiken kan sammankomsten få hållas utan tillstånd. Dans utan tillstånd kallas ibland svartdans eller spontandans.
Lagen omfattar även slutna sammankomster som anordnas inom en rörelse vars väsentliga verksamhet var att ordna tillställningar enligt ovan, och tillämpas därför även inom restaurangverksamhet.
Tillstånd sökts hos Polismyndigheten som i sin tur kan ställa krav på bland annat fler ordningsvakter. Tillståndet prövas med hänsyn till den eventuella fara för ordning och säkerhet som dans, och relaterade förändringar vad gäller exempelvis gästdensitet och belysning, som sammankomsten kan innebära.
Enligt Miljöförvaltningen i Stockholm fanns 2006 ungefär 1 100 restauranger i staden, av vilka knappt 100 hade danstillstånd..
Danstillstånd var nödvändigt även för lokaler där gästerna spontandansade. Om gäster spontandansade utan tillstånd måste detta avbrytas, till exempel genom att musiken bryts eller av vakter.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen