Hem
Kriget i SudanOmni förklarar

Därför är utvecklingen i Sudan så viktig för omvärlden

Rök stiger från en stadsdel i Sudans huvudstad Khartoum. (Marwan Ali / AP)

Hundratals civila har dödats och tusentals skadats i de pågående striderna i Sudan. Konflikten har inte bara försatt landet i riskzonen för ett komplext inbördeskrig, den riskerar också att få konsekvenser långt utanför landets gränser.

– Det som händer i Sudan kommer inte att stanna i Sudan, säger analytikern Alan Boswell.

Vad handlar konflikten i Sudan om?

Konflikten bottnar i en internationellt stödd överenskommelse från slutet av förra året, då en process inleddes för en övergång till ett civilt demokratiskt styre i Sudan. På ena sidan står Sudans reguljära väpnade styrkor (SAF) med ledaren Abdel Fattah al-Burhan i spetsen, och på andra den paramilitära gruppen Rapid Support Forces (RSF).

General Abdel-Fattah Burhan styr för närvarande Sudan efter militärkuppen 2021. (AP)

SAF och RSF orkestrerade gemensamt en militärkupp i oktober 2021 och har sedan dess styrts Sudan. Relationen började surna i samband med att förhandlingarna om ett civilt styre inleddes. Ett villkor för detta är nämligen att RSF och Sudans reguljära militär slås ihop. Men hur hierarkin i en sådan sammanslagning ska se ut och vem som ska inneha den högsta positionen har sidorna inte lyckats komma överens om.

Det som från början såg ut att vara en relativt lätthanterlig maktkamp hotar nu att utvecklas till ett komplext inbördeskrig, skriver AP.

Mellan 10 000 och 20 000 människor har flytt Sudan sedan striderna bröt ut under förra veckan, enligt FN. (Marwan Ali / AP)

Hur påverkar konflikten Sudans grannländer?

Sudan är inte bara det tredje till ytan största landet i Afrika, det är också del av en instabil och geopolitiskt viktig region.

Nilen slingrar sig tvärs igenom Sudan vilket ger landet en närmast existentiell betydelse för Egypten och Etiopien som förlitar sig på floden för rent vatten, skriver BBC.

karta

Egypten ser Sudans militär som en nära allierad mot Etiopien, vars konflikthärjade region Tigray gränsar till landet.

Sudan delar också gräns med ytterligare fem länder, varav flera är fast i egna inhemska konflikter med olika rebellgrupper som verkar på nära håll.

– Tchad och Sydsudan är i omedelbar riskzon vid en potentiell spridning av konflikten. Ju längre striderna drar ut på tiden desto mer sannolikt är det att vi ser stora externa ingripanden, säger Alan Boswell, chefsanalytiker för Afrikas horn på tankesmedjan Crisis Group, till nyhetsbyrån AP.

Varför är omvärldens intresse för konflikten så stort?

Sudans militär har länge sökt allierade utanför den afrikanska kontinenten. Bland annat har man bjudit in flera av Gulfstaterna att investera i den enorma yta av relativt outnyttjad bördig jord längs Nilens strandsträckor. Förenade Arabemiraten har utvecklat ett nära band till Rapid Support Forces, som tidigare skickat tusentals soldater för att stötta landet i konflikten med de Iran-stödda Huthirebellerna i Jemen.

Det finns också internationella intressen i Sudans guldrikedomar, inte minst från ryskt håll. En granskning av CNN visar att Kreml fördjupat banden med Sudans militära ledning efter invasionen av Ukraina. Ryssland hoppas att Sudans guld ska kunna mildra effekterna av västs sanktioner, skriver CNN. I utbyte erbjuder Ryssland militärt och politiskt stöd.

Jevgenij Prigozjin och hans Wagnergrupp har varit aktiva i Sudan i flera år. (AP)

Wagnergruppen har också bedrivit skumma guldaffärer i landet, skriver BBC. Den ryska paramilitära gruppen misstänks ha smugglat ut guld från landet, och USA:s finansminister har anklagat Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin för att utnyttja Sudans naturresurser för personlig vinning.

Enligt källor till CNN ska Wagnergruppen nu ha försett paramilitära RSF med luftvärnsrobotar. Uppgifterna har inte bekräftats.

Därtill har Moskva länge försökt etablera en militärbas i hamnstaden Port Sudan, till västvärldens frustration. En flottbas där skulle nämligen ge ryska stridsfartyg tillgång till en av världens mest trafikerade farleder.

Kommer omvärlden hjälpa eller stjälpa Sudan?

Det faktum att båda sidor i konflikten har tiotusentals soldater att tillgå, utländska allierade samt natur- och mineralrikedomar till sitt förfogande bäddar för en långdragen konflikt, skriver AP.

– Om konflikten inte avslutas snabbt kommer det bli ett spel på olika nivåer med regionala och internationella aktörer som utövar sina intressen, säger Alex De Waal, en Sudanexpert vid Tufts University i Boston.

Samtidigt kan det stora antalet potentiella medlare, inklusive USA, FN, EU, Egypten, Gulfstaterna, Afrikanska unionen samt det åtta länder som ingår i samarbetsorganet IGAD i östra Afrika, komplicera ansträngningarna att få ett slut på striderna.

– De externa medlarna riskerar att orsaka en trafikstockning, säger Alex De Waal.

Läs mer:

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen