Därför drabbas Bangladesh så hårt av utbrottet
Stadsmiljön i Bangladesh huvudstad Dhaka passar myggan som bär dengue väl, skriver Al Jazeera. Myggan trivs nämligen bra i subtropiskt klimat i stadsmiljöer och förökar sig i klart vatten. I Dhaka byggs det för fullt, vilket skapar pooler på byggarbetsplatser under monsunregnet.
– I städer som Dhaka, som växer fram på ett oplanerat sätt, är förutsättningarna bra för myggor att leva och föröka sig, berättar stadsutvecklaren Sarwar Jahan för kanalen.
Jahan påpekar också att myggpopulationen inte hålls i schack, och Al Jazeera skriver vidare att Dhaka använt ett ineffektiv bekämpningsmedel mot smittobärarna, vilket en granskning av lokala tidningen Prothom Alo visat på.
Läs mer
Om denguefeber
Denguevirus smittar genom myggor, som sticker en sjuk person och bär smittan vidare till nästa person.
Sjukdomssymtomen är influensaliknande med hög feber och muskelvärk, men man kan också få blödningar i huden och i inre organ, något som framför allt drabbar barn.
Miljoner människor varje år smittas av denguevirus. Ungefär 500 000 utvecklar allvarliga symtom och av dem dör ungefär 12 500 människor. Dödligheten har minskat kraftigt sedan 1990-talet.
Det finns inget botemedel mot dengue, men flera vaccin är på väg att komma ut på marknaden.
Källa: TT/ WHO, Folkhälsomyndigheten