Hem
Nils Hast, förvaltare av ODIN Fastighet.  (ODIN Fastighet. )
ODIN FonderANNONS

Därför ska vi inte oroa oss för kontorsdöden 

Begreppet working from home, WHF, har blivit vardag för många under pandemin. Det har skapat en oro för fastighetsbolag med exponering mot kontorssegmentet. 

– Vi människor är experter på att observera en företeelse och sedan extrapolera den in i framtiden. Men det blir nästan aldrig utfallet, eftersom det alltid finns föränderliga variabler som anpassar sig till den ”nya verkligheten”, säger Nils Hast, förvaltare av ODIN Fastighet. 

Attraktiv kontorsyta

Att säga att vi behöver 20 procent mindre kontorsyta om vi arbetar hemifrån ytterligare en dag i veckan blir helt fel. Det förutsätter att all kontorsyta är flexibel och att alla anställda aldrig är på kontoret samtidigt, vilket inte stämmer. 

– Det förutsätter också att fastighetsbolagen inte skulle anpassa sig och hitta åtgärder som verkar i motsatt riktning. Redan i dag är bolagen väl medvetna om WFH-trenden. Flera av dem har attityden att de måste göra kontorsytan ännu mer attraktiv, då den ska locka de anställda att vilja komma in på kontoret, säger Nils Hast.

Påverkar efterfrågan

WFH-trenden kommer att påverka efterfrågan på kontorsyta, men antagligen inte så drastiskt som många verkar tro.

– Det ser ut som aktiemarknaden har tagit i lite för mycket när man oroar sig för kontorsdöden, säger Nils Hast.

Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. 

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.