Hem
Utøya/ Tarjei Jensen Bech (NTB scanpix/TT NYHETSBYRÅN)

De överlevde Utøya – får dödshot för att tystas

Sju år efter terrordådet på Utøya utsätts många av de överlevande för dödshot för sitt politiska engagemang. En av dem är Tarjei Jensen Bech som 19 år gammal träffades av flera pistolskott och föll 15 meter från en bergsklippa ner i havet utanför Utøya.

”Se dig runt hörnet. Nästa gång står jag där med en Magnum och då är du död”, står det i ett sms som Tarjei Jensen Bech fått skickat från Sverige.

– Det är någon som faktiskt önskar mig död. Jag blir väldigt rädd, säger han till Aftenposten.

Tarjei Jensen Bech, som i dag är vice ordförande i Finnmarks fylke, tror att det är högerextrema som vill skrämma honom till tystnad. Men han tänker inte låta det ske. Terrordådet har gett honom en större vilja att bedriva politik, kanske hade någon av de som mördats blivit elektriker – eller statminister, funderar han.

– Men så fick det aldrig bli. Det handlar om att föra deras talan vidare, lik förbannat, eftersom inte de fick göra det själva, säger han till Expressen.

bakgrund
 
Terrorattentaten i Norge 2011
Wikipedia (sv)
Terrorattentaten i Norge 2011 var ett tvådelat terrorattentat, dels riktat mot Regjeringskvartalet i centrala Oslo och dels mot det norska Arbeiderpartiets ungdomsförbund Arbeidernes ungdomsfylkings årliga sommarläger, med 560 deltagare, på ön Utøya. På eftermiddagen den 22 juli 2011 detonerade en bilbomb på Grubbegata i Oslo och cirka två timmar senare började skottlossning mot ungdomar och vuxna på Utøya. Norrmannen Anders Behring Breivik har dömts som ansvarig för både explosionen i Oslo och massakern på ön. Sammanlagt dog åtta personer i explosionen och 69 dödsoffer är relaterade till dödsskjutningarna på ön. Breivik valde att föröva sina terrorattentat den 22 juli – årsdagen av de första korsfararnas etablerande av Kungariket Jerusalem år 1099.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen