Den flytande staden – en realistisk vision?
Klimatförändringarna innebär en stor oro för att många av världens stora städer delvis kan hamna under vatten i framtiden. Samtidigt börjar det i många stadskärnor ta slut på platser att bygga nya bostäder på. Nu har FN via sitt organ UN-Habitat – som forskar kring bland annat hållbar stadsutveckling – därför gått in och stöttat ett projekt där man tittar närmare på möjligheten att skapa flytande städer, skriver BBC.
Projektet drivs av bolaget Oceanix, MIT-universitetet i Boston och forskningssällskapet The Explorers Club. Tillsammans har man tagit fram ett exempel på en stad kallad Oceanix City som är baserad på en grupp med hexagonala plattformar som tillsammans hyser 10 000 invånare.
– Det finns redan tusentals hus av det här slaget i Nederländerna och på andra håll i världen. Nu är det bara en fråga om att skala upp det och skapa integrerade system och samhällen, säger Mach Collins Chen som är vd för Oceanix till BBC.
Han menar att planerna är fullt realistiska och att det största hindret är mentalt.
– Termen ”flytande stad” gör människor nervösa, säger Chen, och påpekar att många upplever det som obehagligt med något som skulle kunna flyta iväg.
Flytande städer kräver förstås mängder av annorlunda lösningar. Oceanix City har till exempel inte någon traditionell sophantering med sopbilar. Istället används pneumatiska tuber som skickar avfallet till en sorteringsstation där det avgörs vad som kan återanvändas. En annan intressant lösning är burar monterade i vattnet under plattformarna som fångar in musslor och alger som kan användas som mat. Alla byggnader föreslås även vara producerade i hållbara material som bambu och timmer, skriver Business Insider i en artikel om projektet.