Hem
Murad och Mukwege. (TT)

Denis Mukwege och Nadia Murad delar på fredspriset

Årets upplaga av Nobels fredspris går till Denis Mukwege och Nadia Murad, meddelar Nobelkommittén. De får priset för sin kamp mot sexuellt våld.

Denis Mukwege är läkare från Kongo-Kinshasa, medan Nadia Murad är människorättsaktivist. Båda två tillhörde förhandsfavoriterna till priset.

Denis Mukwege startade 1999 Panzisjukhuset i Bukavu, där han sedan dess har arbetat för att hjälpa våldtäktsoffer från kriget i området.

Yazidiern Nadia Murad kidnappades och hölls som sexslav av terrorgruppen IS 2014. Efter tre månader lyckades hon fly och hon har sedan dess talat om det våld som både hon och andra utsattes för.

Mer om pristagarna

bakgrund
 
Nadia Murad
Wikipedia (sv)
Nadia Murad Basée Taha, född 1993 i Sinjar, Irak, är en yazidisk kurdisk människorättsaktivist. Hon tilldelades Nobels fredspris 2018 tillsammans med Denis Mukwege.
bakgrund
 
Denis Mukwege
Wikipedia (sv)
Denis Mukwege, född 1 mars 1955 i Bukavu, är en kongolesisk chefskirurg, specialiserad på gynekologi. Mukwege arbetar vid Panzisjukhuset i Bukavu i östra Kongo-Kinshasa. Denis Mukwege tilldelades 2008 års FN:s pris för mänskliga rättigheter och Olof Palmepriset för sina insatser för de våldtagna kvinnorna i krigets Kongo. Motiveringen till det sistnämnda priset löd: Hans arbete är ett lysande exempel på vad mod, ihärdighet och bärande hopp kan uträtta för mänskliga rättigheter och värdighet, i en tid då dessa värden tycks som mest avlägsna. Mukwege har flera år nominerats för Nobels fredspris, och utsågs 2010 till hedersdoktor vid medicinska fakulteten vid Umeå universitet. Panzisjukhuset har byggts upp med stöd av Pingstmissionen, Läkarmissionen och Sida. 2018 tilldelades han Nobels fredspris tillsammans med Nadia Murad.

Mer om fredspriset

bakgrund
 
Nobels fredspris
Wikipedia (sv)
Nobels fredspris är ett av de fem Nobelprisen, inrättade genom Alfred Nobels testamente. Alfred Nobels testamente säger att priset skall tilldelas dem som "hafva gjort menskligheten den största nytta" och att en femtedel tilldelas "den som har verkat mest eller best för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser". Dessutom gällde dessa förutsättningar vad som gjorts under det gångna året. Detta frångicks dock av praktiska skäl av Nobelkommittén redan från början.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen