Hem
Famous GrouseANNONS

Det är faten som gör whiskyn

Att tillverka whisky tar tid. För att få kallas whisky måste spriten ligga på ekfat i minst tre år.
Precis som att mat blir godare om råvaran är god spelar fat en central roll för whiskyns kvalitet. Det är från faten som whiskyn får sin färg och karaktär och, beroende på hur länge den lagras, det mesta av sin smak.
Om whisky inte legat på fat så är det helt enkelt inte whisky. När spriten tappas är den genomskinlig och färglös och smakar inte alls som det som man associerar med whisky i vanliga fall. Denna vätska kallas new make spirit och är alltså vad som över tid kommer att förädlas till svenskarnas populäraste spritsort.

Samma smak och karaktär

Matthew Gloag, som startade The Famous Grouse, insåg tidigt vikten av fatens kvalitet för den slutgiltiga vätskan. Han märkte att om han adderade sherryfat till sin whisky så fick han en rundare och lite sötare smak. Då, på 1800-talet, var sherryfat lättare att få tag på. I dag är det färre som dricker sherry och faten är därmed både dyrare och svårare att få tag på. Detta, tillsammans med den karaktäristiska smak som de bidrar till, gör faten mycket eftertraktade och dyra och det finns en hel industri kopplat till tillverkningen av dem. I dag görs det sherry som köps direkt av fattillverkare som låter drycken smaksätta deras fina fat, som senare används för att lagra whisky. Arbetet för att säkerställa att The Famous Grouse smakar som när du senast drack den börjar alltså redan vid fattillverkningen. Och bara det bästa är gott nog.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.