Det här vill de fem största grupperna inför kyrkovalet
Totalt ställer 14 nomineringsgrupper upp i kyrkovalet. I valet 2017 fick de fem största grupperna tillsammans nästan 80 procent av rösterna. Omni går igenom vilka frågor de driver inför årets val.
De grupper som ställer upp i valet men som inte nämns nedan är Öppen kyrka, Frimodig kyrka, Vänstern i Svenska kyrkan, Kristdemokrater i Svenska kyrkan, Fria liberaler i Svenska kyrkan, Miljöpartister i Svenska kyrkan, Himmel och Jord, Kyrklig samverkan i Visby stift och Alternativ för Sverige.
De här frågorna driver de fem största nomineringsgrupperna inför årets val:
Socialdemokraterna
Svenska kyrkan ska vara en öppen och solidarisk folkkyrka, skriver Socialdemokraterna i sitt valmanifest. Nomineringsgruppen, som är det största i kyrkomötet, vill därför att kyrkovalet ska bevaras i sin nuvarande form för att säkerställa ett demokratiskt medlemsinflytande.
En aktiv dialog med olika trossamfund är positivt. Dessutom ska kyrkan, som är en stor skogsägare, ta ansvar i klimat- och miljöfrågor och ”gå före och vara ledande inom grön omställning”. Kulturarvet ska bevaras och värnas, tycker Socialdemokraterna, som samtidigt vill jobba mer med de ”utmaningar” som finns i kyrkan.
”Det finns präster som inte vill arbeta med kvinnliga kollegor eller viga hbtq-personer. Detta är för oss en förlegad och omodern hållning.”
Resultat i förra valet: 30,3 procent
Mandat i kyrkomötet: 76 av 251 platser
Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan
Svenska kyrkan ska vara en gemenskap som speglar Guds vilja och som tydligt talar om Jesus Kristus, skriver POSK i sin vision om framtiden.
Den kyrkliga nomineringsgruppen är den största i kyrkomötet som saknar koppling till ett allmänpolitiskt parti. POSK tycker att partipolitikens inflytande över kyrkan måste upphöra helt. I stället ska kyrkomötet bestå av personer som företräder församlingar, inte politiska partier.
Det ska också bli lättare att själv välja församlingstillhörighet, individen ska respekteras och kyrkan ska uttala sig i frågor utifrån teologisk grund.
”Kyrkan ska alltid vara de utsattas röst, kämpa för det goda och vara redo att välkomna varje människa”, skriver POSK.
Resultat i förra valet: 17,1 procent
Mandat i kyrkomötet: 43 av 251 platser
Centerpartiet
Svenska kyrkan ska vara öppen för alla och en stark röst för humanism och mot främlingsfientlighet, skriver Centerpartiet i sitt valprogram.
C vill att kyrkan ska bidra till social omsorg om människor och ska arbeta långsiktigt mot förtryck och orättvisor i världen. Beslut i kyrkan ska fattas nära människor och församlingen måste därför stärkas. Digitala lösningar i kyrkan, som direktsända gudstjänster, ska också få mer utrymme. Kyrkan ska dessutom bli en ”stark och känd aktör” inom miljöarbetet.
”Tillsammans kan vi få hela landet att leva”, skriver nomineringsgruppen.
Resultat i förra valet: 13,7 procent
Mandat i kyrkomötet: 34 av 251 platser
Sverigedemokraterna
Svenska kyrkan ska värna den lutherska läran, skydda kulturarvet och vara en sammanhållande kraft, skriver Sverigedemokraterna i sin valplattform.
SD menar att kyrkan har utvecklats till en ”politiskt vänsterliberal opinionsbildare” och att kyrkan nu står inför en identitetskris. Framåt ska kyrkan bygga på teologisk och kristen grund, tycker SD, som också vill utreda olika alternativ till nuvarande valsystem.
”Sverigedemokraterna betraktar Svenska kyrkans förvaltning och utveckling som en angelägenhet för alla svenskar. Troende såväl som icke troende”, skriver SD.
Resultat i förra valet: 9,3 procent
Mandat i kyrkomötet: 24 av 251 platser
Borgerligt alternativ
Svenska kyrkan ska vara en bred, trygg och närvarande kyrka med församlingarna i centrum, skriver Borgerligt alternativ, nomineringsgruppen som springer ur Moderaterna, i sitt valprogram.
Gruppen, som har ”tydliga borgerliga värderingar”, skriver att fyra punkter måste värnas i framtiden: Församlingarna, kunskap om kristen tro även bland unga, volontärer och diakoniverksamheten samt kyrkomusiken och kulturarvet.
”Svenska kyrkan ska vara en brygga mellan samhällets olika delar som för människor närmre varandra”, skriver Borgerligt alternativ.
Resultat i förra valet: 8,8 procent
Mandat i kyrkomötet: 22 av 251 platser