Det moderna Sverige 500 år: ”Hoppas på brett firande”
I dag är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung vid riksmötet i Strängnäs, vilket ses som starten på det moderna Sverige.
– Jag tror att många tänker att Sverige fanns ju innan också, men inte som det här centraliserade, sammanhållna riket som Gustav Vasa skapade, säger Tora Wall, folklorist och författare, till SVT Nyheter.
Jubileet kommer bland annat att uppmärksammas med kunglig kortege och tal av såväl kungen, statsministern som riksdagens talman Andreas Norlén.
– Vi hoppas på brett firande i hela landet, säger Norlén till Ekot.
Mötet i Strängnäs 1523
Wikipedia (sv)
Mötet i Strängnäs 1523 var en sammankomst som hölls i Roggeborgen i Strängnäs för att diskutera och besluta om Sveriges angelägenheter. Det inleddes den 2 juni 1523 och avslutades den 7 juni 1523.
När Gustav Vasas befrielsekrig var nära sin fullbordan och det blev känt att kung Kristian II i april flytt från Danmark, kallades till ett allmänt riksmöte i juni 1523. I mötet deltog förutom riksråd, prelater och frälsemän även ombud för städer och lagsagor och även ett påvligt ombud närvarade. Mötet började med att utse nio nya riksråd.
Den 6 juni valde mötet Gustav Vasa till Sveriges och Götes konung. Efter valet behandlades anspråk på kompensation från hansastaden Lübeck för dess bistånd under befrielsekriget. Efter mötet öppnade Stockholm sin portar, och Gustav Vasa kunde vid midsommar intåga i huvudstaden.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen