Carina Berg/Erik Johansson (höger). TT/Bildbyrån
Herrallsvenskan 2019

Djurgårdsstjärnan tar fruns namn – blir Erik Berg

Djurgårdens stjärna Erik Johansson kommer att ha ett nytt namn på tröjan när den allsvenska säsongen drar i gång. Johansson kommer att ta den nyblivna hustrun Carina Bergs efternamn.

– Det känns väldigt bra. Jag hade inga problem med det, det var jag som ville ta det faktiskt, säger han till Fotbolldirekt.

Toppnyheter

Giuseppe Conte. Andrew Medichini / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Italiens nya regering

Conte: ”Ansvarslöst av Salvini att starta krisen”

Italiens premiärminister Giuseppe Conte kom väntas inom kort meddela vad han tänker göra i den rådande regeringskrisen, skriver flera medier.

Han inledde sitt tal inför senaten med att säga att det är ”ansvarslöst” av vice premiärminister Matteo Salvini att utlösa denna kris.

Om Conte självmant avgår är det att se som ett bakslag för Salvini som önskar ett nyval. Detta eftersom det blir upp till presidenten att bestämma huruvida han vill utlysa ett nyval eller sondera terrängen för en ny regering.

Om Giuseppe Conte däremot förlorar en misstroendeomröstning väntar förmodligen nyval.

Texten uppdateras.

1 tim
Matteo Salvini med flera.  Alberto Pellaschiar / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Ödesdag väntar i Italien – regeringen kan falla

I dag samlas den italienska senaten för att lyssna till premiärminister Giuseppe Contes syn på den politiska krisen i landet, skriver TT. Om Conte avgår självmant går vice premiärminister och inrikesminister Matteo Salvinis förhoppning om ett nyval i kras. Men om Conte behåller sin position kan Salvini hålla en misstroendeomröstning om premiärministern och sin egen regering. Om Conte förlorar så faller regeringen.

Den politiska krisen i Italien uppstod i början av augusti då regeringskoalitionen bestående av främlingsfientliga Lega och antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen inte kunde enas om satsningar på höghastighetståg.

Idag 05:41
Läs mer om Italiens nya regering
Montage. TT
Misstänkta mordet på Gert-Inge

Bärföretagaren säker: ”Mötte gärningsmännen”

Männen som misstänks ha mördat Gert-Inge Bertinsson kan ha flytt till Ukraina via Västerbotten och sedan över gränsen till Finland.

I helgen spärrades ett hus av i västerbottniska Adak, samma område som Bertinssons bil har setts omskyltad med falska plåtar. Ägaren av huset som driver ett bärplockningsföretag är säker på att han mött de misstänkta gärningsmännen, berättar han för Aftonbladet.

– Jag träffade först tre av dem vid affären och de berättade att de ville plocka bär. Men de hade ingen bil så jag förklarade att de inte kan arbeta här utan bil när de ska frakta bären ur skogen. Samtliga var från Ukraina, säger han till tidningen.

42 min
Bild från sökinsatsen efter Gert-Inge Bertinsson. Arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bilen i Gert-Inge-fallet har setts där åldring saknas

Samma bil som stals efter det misstänkta mordet på 70-åriga Gert-Inge Bertinsson Markaryd i Småland, har synts i trakterna i Malå i Västerbotten, där en 80-årig man varit försvunnen sedan i början av augusti, skriver Norran.

– Det är konstaterat att den bil som stals i samband med mordet är samma bil som synts i trakterna av Adak i Malå i början av augusti, säger Johann Kristiansson vid polisen i Skellefteå, till tidningen.

80-åringens försvinnande utreds nu som misstänkt människorov, även om det inte finns något som tyder på att mannen utsatts för brott.

Igår 15:31
Läs mer om Misstänkta mordet på Gert-Inge
Bilder på explosionsplatsen, Garnisonen, Linköping.  Jeppe Gustafsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Utrymningen i Linköping

Polisen utreder samband med tidigare sprängning

Polisen ska utreda om det finns kopplingar mellan nattens sprängning och den kraftiga explosion som skedde på Ådalagatan i Linköping i juni.

– När man hittar sprängmedel i Linköping och det tidigare har skett en explosion är det självklart att vi är angelägna om att titta på om det finns ett samband, säger Daniel Axelsson, chef för avdelningen för grova brott, på en presskonferens.

Båda händelserna kommer nu att utredas av samma avdelning inom polisen.

38 min
Christian Winkler. Jeppe Gustafsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisen: ”Någon form av sprängmedel på mopeden”

Polisen i Linköping höll på tisdagen en pressträff om nattens explosion.

– I går skulle en stulen moped lämnas ut till sin ägare, då upptäcktes att någon typ av sprängmedel fanns i mopeden, berättar polisen Christian Winkler.

I samband med detonationen av mopeden sprängdes också ett av polisens förråd.

– Jag förstår om Linköpingsborna känner oro, säger polisen på en pressträff.

Polisen är fortsatt förtegen om hur själva explosionen inträffade.

– Detaljfrågor runt hur nationella bombskyddet går till väga kan jag inte gå in på, säger Winkler.

Explosionen både hördes och kändes en bra bit från platsen. Händelsen utreds som förberedelse till allmän ödeläggelse.

5 tim
Bilder på explosionsplatsen. Jeppe Gustafsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kraftig explosion i natt: ”Gick inte helt enligt plan”

Ett polisförråd förstördes och flera andra byggnader skadades i explosionen vid Garnisonen i Linköping, skriver SVT Nyheter. Explosionen inträffade vid midnatt i natt i samband med Nationella bombskyddets arbete. Flera i Linköping vaknade av smällen, enligt kanalen, och fönsterrutor på angränsande byggnader krossades.

– Det gick inte helt enligt plan och föremålet detonerade men vi hade tagit höjd för det och är glada över evakueringen nu, säger polisens presstalesperson Erik Terneborn till Corren.

Området hade varit avspärrat sedan 13-tiden i går då ett misstänkt föremål anträffades. Föremålet förvarades i polisförrådet, där explosionen inträffade.

Polisen vill inte gå in på vad det var för ett föremål, men enligt uppgifter till Aftonbladet rör det sig om en moped som var fylld med sprängdeg.

Idag 03:31
Läs mer om Utrymningen i Linköping
Flyktingsituationen Flykten till Europa
Migranter på Open Arms. Francisco Gentico / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Läkare om situationen: De lever staplade på varandra

De 107 migranter som befinner sig ombord på räddningsfartyget Open Arms har nått en bristningsgräns när det kommer till deras medicinska och psykologiska tillstånd, varnar läkare enligt The Guardian.

– Migranterna lever staplade ovanpå varandra; det finns ingen möjlighet att gå, säger läkare som besökt migranterna ombord.

Personerna ombord på fartyget, som ligger utanför den italienska ön Lampedusa, har nekats att gå i land av den italienska regeringen.

Igår 15:56
En migrant tröstas av en av Open Arms besättningsmedlemmar. Francisco Gentico / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Tackar nej till Spanien: ”Läget är extremt akut”

Räddningsfartyget Open Arms, där 105 migranter befinner sig, har tackat nej till Spaniens erbjudande om att ta emot skeppet i hamnstaden Algeciras, rapporterar Reuters. Skälet är att det skulle ta för lång tid att resa från området kring den italienska ön Lampedusa, där skeppet befunnit sig sedan två veckor tillbaka.

– Läget är extremt akut, vad migranter behöver är att gå iland nu. Det är otänkbart att vi ska klara av att segla i sex dagar, säger en talesperson för Open Arms.

Enligt en aktivist på skeppet som intervjuats i spansk radio har man högst någon dag på sig innan ”sakerna här ombord urartar”, skriver DN.

18 aug
Läs mer om Flyktingsituationen
Utrikesminister Margot Wallström  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kärnavtalet med Iran

Wallström om mötet med Zarif: ”Rakt och uppriktigt”

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger på en pressträff att hon har haft ett rakt och uppriktigt samtal med Irans utrikesminister Javad Zarif.

De båda ministrarna har diskuterat utmaningar som Iran och Mellanöstern står inför, bland annat mänskliga rättigheter och Irans kärnavtal.

– Vi har diskuterat behandlingen av fackliga ledare, journalister och kvinnorättsförsvarare – och situationen för homosexuella, säger Wallström, som samtidigt konstaterade att situationen för mänskliga rättigheter i landet inte förbättrats.

Margot Wallström och Zarif skakade inte hand med varandra när de möttes, skriver Expressen.

1 tim
Presskonferens med utrikesministrarna Javad Zarif och Margot Wallström (S) 2016.  Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Iransk minister på besök för att säkra kärnenergiavtalet

Irans utrikesminister Javad Zarif besöker i dag Stockholm och högst på agendan för Zarif står att återuppliva kärnavtalet, säger Bitte Hammargren, Mellanösternanalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, till TT.

– Zarif är på en rundresa där han vill säkra Europas tydliga stöd för Iranavtalets överlevnad. Det är huvudpunkten vid Sverigebesöket, konstaterar hon.

Javad Zarif var en av dem som tog fram det internationella kärnenergiavtalet som kom till för att stoppa Iran från att utveckla kärnvapen, men som USA drog sig ur förra året.

6 tim
Läs mer om Kärnavtalet med Iran
Pappan Mohammad Saleem och hans son Shayan. PUNIT PARANJPE / AFP
Kashmirkonflikten

Familjer inlåsta på grund av rädsla: ”Vad gör vi här?”

Boende i Kashmir vittnar om hur de känner sig instängda och hur de inte vågar leva normalt på grund av spänningarna i regionen. 13-åriga Shayan kan inte träffa sina vänner, vara i skolan eller ens gå ut, berättar han för AFP.

– Jag saknar verkligen att gå till skolan. Vi har suttit på ett ställe nu, vad gör vi här?

Telefon- och internetäckningen är fortfarande nere efter Indiens beslut att begränsa Kashmirs autonomi. Det gör att familjer inte vill splittras på grund av rädsla för att inte få tag i varandra igen.

Över 4 000 människor har gripits med stöd av en kontroversiell lag som gör det möjligt att fängsla människor i upp till två år utan formella anklagelser.

22 min
Demonstrationer i Kashmir. Dar Yasin / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

30 gripna i nattliga räder mot demonstranter

30 personer har gripits i Kashmir i natt som en del i att tysta protesterna mot den indiska regeringens beslut att begränsa områdets autonomi, skriver Reuters.

Det har pågått flera demonstrationer i området trots försök att tysta dem genom hårdare tag mot telefon- och internettäckning, förbud mot folksamlingar och gripanden av hundratals.

Beslutet att begränsa Kashmirs autonomi innebär bland annat att invånare från hela Indien får rätt att köpa mark i området och konkurrera om regeringsjobb och universitetsplatser, vilket skapat oro för att det ska komma många människor utifrån.

42 min
Läs mer om Kashmirkonflikten