Tusentals människor samlades på lördagen i Barcelona för att protestera mot terrorism. LLUIS GENE / AFP
Attacken i Barcelona Offren i Barcelona

Dödstalet stiger till 16: Tysk kvinna död på sjukhus

En tysk kvinna som vårdats på sjukhus efter terrorattacken i centrala Barcelona förra veckan har dött. Det innebär att dödssiffran efter attackerna stigit till 16 personer, rapporterar AFP.

Omkring 120 människor skadades i fordonsattackerna på La Rambla i Barcelona och i kustorten Cambril.

Toppnyheter

Thorwaldsson och Sjöstedt skakar hand under Vänsterpartiets kommundagar i början av november. Henrik Brunnsgård/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstroendehotet mot Nordmark

LO skarpt kritiskt: ”Blir en sån jävla cirkus i riksdagen”

Vänsterpartiets misstroendehot mot arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (S) är det mest ovärdiga som har hänt i riksdagen på flera decennier, säger LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson till Dagens Nyheter.

– Nu medverkar Jonas Sjöstedt till att vi får en sådan jävla cirkus i svensk riksdag som vi aldrig har sett förut, säger han till tidningen.

Han menar att även LO är kritiskt till de ändringar som görs på arbetsförmedlingen, men att det inte motiverar en misstroendeomröstning mot Nordmark, som han menar jobbar målmedvetet för att rätta till bristerna.

1 tim
Eva Nordmark. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nordmarks första ord om misstroendehot: ”V skapar kaos med sitt agerande”

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) kommenterar nu Vänsterpartiets hot om att väcka misstroende mot henne om regeringen inte ändrar sig kring privatiseringen av arbetsförmedlingen.

– Vänsterpartiet skapar mer kaos genom att agera så här, säger hon till TT.

– De har ju sett den här punkten i januariavtalet, fortsätter hon.

Vänsterpartiets hot har fått stöd av både Moderaterna och Sverigedemokraterna. Nordmark frågar sig vad Vänsterpartiet har för politiskt alternativ tillsammans med de partierna.

2 tim
Stefan Löfven och Eva Nordmark. Lars Larsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ökad press på Nordmark – M och SD positiva till V-hot

Moderaterna är positivt inställt till Vänsterns hot om misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), enligt Expressen.

– På just den här punkten tycker vi och Vänsterpartiet lika, säger gruppledaren Tobias Billström till tidningen.

Det är också ”mycket sannolikt” att Sverigedemokraterna hakar på Vänsterns i frågan, säger partiledaren Jimmie Åkesson till DI.

– Vi vill avsätta alla ministrar som går att avsätta i den här regeringen, säger han.

KD vill kalla Nordmark till riksdagens arbetsmarknadsutskott för att avkräva en plan för hur regeringen ska gå vidare, skriver Sofia Damm, partiets ledamot i utskottet, på Facebook. Först därefter kommer KD att ta ställning.

Vänsterpartiet har gett regeringen två veckor på sig att ändra sig kring ”kaosprivatiseringen” av myndigheten innan hotet omvandlas till handling.

5 tim
Läs mer om Misstroendehotet mot Nordmark
Annie Lööf. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Järnvägssatsningarna

Lööf vill gå M till mötes – för att nå tåguppgörelse

C-ledaren Annie Lööf vill att regeringen bjuder in till breda samtal för finansiering av nya stambanor, skriver hon på Twitter. Detta efter nyheten om att Riksrevisionen riktar stark kritik mot planeringen av nya stambanor för höghastighetståg.

Lööf är kritisk mot att infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) hittills inte agerat för att få tillbaka de sju partier som varit med i diskussionerna till förhandlingsbordet, skriver DN. Partiledaren är också beredd att gå M till mötes för att få igenom förslagen, bland annat genom att diskutera utbyggnad av Arlanda flygplats och trafikleden Östlig förbindelse i Stockholm.

– Vi vill hitta lösningar som gör att vi kan få acceptans i alla läger. Jag hoppas att fler infrastrukturprojekt skulle göra att fler partier kan ställa sig bakom detta, säger Lööf till DN.

33 min
Infrastrukturminister Tomas Eneroth vid invigningen av Göteborgs hamn i augusti. Jonas Lindstedt/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Inga planer på att pausa projekt trots svidande kritik

Det är inte aktuellt att pausa planeringen av nya höghastighetsbanor för tågen trots Riksrevisionens kritik, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till DN.

– Att inte bygga mer järnväg i Sverige skulle allvarligt försvåra möjligheterna att nå klimatmålen.

Eneroth säger att han fortfarande tror på tågen och att diskussionerna nu handlar om förutsättningarna för att finansiera banorna, inte om huruvida det ska göras stora omtag.

5 tim
M:s ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson, SD:s infrastrukturpolitiska talesperson JImmy Ståhl och KD:s partiledare Ebba Busch Thor. TT
undefined

Stenhård kritik från höger: ”Borde dra i nödbromsen”

Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna reagerar alla på Riksrevisionens hårda kritik kring planeringen av de nya stambanorna för höghastighetståg.

– Nu borde regeringen dra i nödbromsen. Prioritera i stället satsningar på underhåll och att bygga klart påbörjade projekt, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson, enligt M:s Twitterkonto.

Även SD har tweetat om saken.

”Planeringen av detta gigantiska projekt har skötts slarvigt och kostnaderna för skattebetalarna skulle bli enorma”, skriver partiet.

Kristdemokraternas policyansvarige Johan Ingerö menar att myndigheten upprepar det som hans parti tidigare har sagt.

”Nästan identiskt, faktiskt”, skriver han på Twitter.

5 tim
Läs mer om Järnvägssatsningarna
Stefan Löfven träffar poliser i Klippan under sin pågående Sverigeturné. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gängkriminaliteten

Krönika: Löfvenkritik för att S tappat makten om tanken

Opinion Statsminister Stefan Löfvens kritiserade intervju i Agenda på söndagskvällen kring gängbrottsligheten var inte strålande, men inte sämre än vad det har varit. Kritikvågen handlar snarare om att högern nu har tagit makten över tanken, skriver S-profilen Daniel Suhonen i Arbetet.

Tidigare har S haft ett problemformuleringsprivilegium och kunnat formulera de bärande tolkningsramarna, fortsätter Suhonen, men exakt klockan 21.30 i söndags dog Sverige som vänsterland.

”I den brun-blå åsiktskorridoren kan ingen höra dig skrika”, skriver han.

Den borgerliga debattören Paulina Neuding skriver i Dagens Samhälle att Löfvens påstående om att han inte såg utvecklingen med brottslighet komma är förbluffande. Neuding menar att statsministern bevisligen hade alla relevanta fakta.

Expressens Lotta Gröning blickar framåt och ger tio förändringstips till Löfven och hans parti. Att skrota klyschorna, göra en vänstergir och hålla Miljöpartiet kort är tre av förslagen.

2 tim
Statsminister Stefan Löfven (S) besöker kommunpoliserna i Klippan på onsdagen Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Svart vecka och svårt sjätte år för Löfven

Det är hård press på statsminister Stefan Löfven och hans regering just nu och S-ledaren förväntas analysera läget och peka ut en riktning. Han misslyckades dock med båda de uppgifterna i söndagens Agenda, skriver SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutsson i en analys över ”Statsministerns svarta vecka”.

”Aldrig tidigare har en statsminister fått utstå så förödande kritik efter ett enskilt tv-framträdande”, skriver han.

Kvartals Viktor Barth-Kron drar paralleller till M-ledaren Fredrik Reinfeldts sjätte år som statsminister som han kallar förödande och skriver att framtiden för regeringen vilar på om väljarna uppfattar Löfvens samhällsbygge som något som ger resultat.

”Den här regeringens öde i nästa val vilar inte på något fiffigt bildsättande, något särskilt uselt eftermäle från regeringen Bildt, eller ens på en vinst i den allt mer semantiska debatten om vad som egentligen är hönan och ägget av integrationsproblem och social utsatthet”, skriver Barth-Kron.

Igår 18:47
Läs mer om Gängkriminaliteten
Wilma Andersson.  TT
undefined

Nya förhör med misstänkt man innan häktningsbeslut

Under dagen blir det nya förhör med mannen som är skäligen misstänkt för mord på försvunna Wilma Andersson, 17, rapporterar Bohusläningen.

Tidigast under torsdagskvällen kommer åklagaren Caroline Fransson att fatta beslut om mannen, som har en relation med Wilma Andersson, ska begäras häktad eller inte. Polisen vill inte kommentera varför de tror att 17-åriga flickan har mördats.

Mannen i 20-årsåldern förnekar brott. Wilma Andersson försvann från Uddevalla för en vecka sedan.

6 tim
Polisen söker efter Wilma Andersson. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tipsen om försvunna Wilma strömmar in till polisen

Polisen och frivilligorganisationer har återupptagit sökandet i Uddevalla efter försvunna Wilma Andersson, rapporterar flera medier. Bland annat söker man med drönare vid Bäveån som rinner genom staden.

– Det pågår tills vi hittar flickan, det är målet, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson, till Göteborgs-Posten.

Under natten har polisen fått in runt 40 tips om försvinnandet, rapporterar P4 Väst.

I går hittades brända kvinnokläder, men polisen vill inte kommentera om fynden går att koppla till Wilma Andersson, rapporterade TV4 Nyheterna.

5 tim
Läs mer om Försvunna Wilma Andersson
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) och sambon Louise Erixon (SD), som sedan hon blev kommunstyrelseordförande i Sölvesborg har uppmärksammats för den förda kulturpolitiken. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
SD:s landsdagar

SD-ledaren: Kulturpolitiken viktig integrationslösning

Kulturpolitiken spelar en viktig roll framåt, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson till TT inför partiets landsdagar i Örebro som inleds i dag. Anledningen är att hundratusentals människor ”lever här fysiskt men inte mentalt”, enligt Åkesson.

– Om de någonsin ska kunna bli en del av majoritetsbefolkningens gemenskap så måste vi ju tillgängliggöra våra värderingar och vårt kulturarv och vårt sätt att tänka, säger han.

Samtidigt vill partiet skära ner kraftigt inom det kulturpolitiska området. Enligt Åkesson syftar mycket av kulturpolitiken till meningslösa integrationsprojekt som snarare bygger mer splittring. Han vill nu motverka det han beskriver som ”vänsterpropaganda inom kulturen”.

3 tim
Jimmie Åkesson intervjuas av SVT i oktober. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Åkesson: Förändringar ett resultat av att vi utvecklas

SD:s partiledare Jimmie Åkesson fick frågor om de ändringar som partiet väntas göras på landsdagarna i helgen när han gästade P1-morgon. Ändringarna handlar bland annat om att resonemanget kring det kontroversiella begreppet ”nedärvd essens” ska strykas ur principprogrammet och att abortpolitik och hbtq-frågor ska diskuteras.

– Det här är ett resultat av att partiet utvecklas och breddas, säger han.

Han fick också frågor om partiets förhållande till public service, som SD vill reformera.

– Public service tycker jag har en viktig funktion, säger Åkesson, och menar att han därför vill få ordning på det han beskriver som en politisk slagsida åt vänster.

Idag 07:38
Jimmie Åkesson (SD), Ebba Busch Thor (KD) och Ulf Kristersson (M). TT
undefined

”SD piffar sig för M och KD – kan vi lita på reformer?”

Opinion I kväll inleds Sverigedemokraternas landsdagar och partiet tar därför plats på flera av landets ledarsidor. Det är ett SD i medvind som samlas i Örebro i dag, skriver Sydsvenskan, som menar att partiet trots de förändringar som ska göras i helgen inte är ett parti som andra.

”Drömmen är fortfarande ett helsvenskt folkhem från 50-talet, ett som aldrig har funnits”, skriver tidningen.

Helgen blir en möjlighet för partiet att ”piffa upp sin ideologiska makeup”, skriver DN:s ledarsida. Ord som inte passar ska revideras och förslag ska slipas på med målet att på sikt vara fint nog för ett samarbete med M och KD.

Men kan man lita på Jimmie Åkessons reformism? skriver DI:s PM Nilsson, som noterar att frågan delar opinionsbildare. Nu är det värt att ta fasta på att allt fler ser SD som ett parti som liknar de övriga, enligt Nilsson.

Även GP:s Håkan Boström skriver om SD i dag. Han menar att framgångarna beror på andra partiers politiska oförmåga och samhällsförändringar i stort.

Idag 06:34
Läs mer om SD:s landsdagar

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund