Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbogafallet

Domare: ”Det går inte att fastslå hur maken dog”

Hovrätten friar Johanna Möller från misstankar om stämpling till mord på sin tidigare make eftersom man inte kunnat bevisa att han drunknade i Mälaren.

– Det har inte kunnat klarläggas hur Johanna Möllers make dog. Det finns ett utrymme för att han drunknade i Hjälmaren, men det finns också ett utrymme för att han dog på något annat sätt, säger hovrättsrådet Anne Mellqvist som var referent under rättegången, till TT.

När det gäller mordet på Möllers pappa och mordförsöket på mamman kommer hovrätten till samma slutsats som tingsrätten och dömer Möller till livstid, tillsammans med pojkvännen Mohammad Rajabi som döms till 14 års fängelse och utvisning.

Toppnyheter

En kvinna på ett äldreboende. JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om äldrevården

Sex av tio kommuner skär ner på äldreomsorgen

Sex av tio kommuner gör i år besparingar på den nämnd som har hand om äldreomsorgen, rapporterar Kommunalarbetaren som granskat nämndernas budgetar. Totalt 180 av landets 290 kommuner berörs.

Några av konsekvenserna är minskad bemanning, vikariestopp och mer helgjobb för de anställda. Därtill räknas nedläggning av boenden och kortare tid för till exempel duschning och städning i hemtjänsten.

Dessutom hade en stor del av kommunerna förra året underskott i de aktuella nämnderna – totalt rör det sig om ett underskott på 1,8 miljarder. Enligt tidningen motsvarar det nästan 2 000 platser på särskilda boenden i äldreomsorgen.

2 tim
Ett äldre par håller varandra i hand.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pressat läge för äldrevård: ”Går hem och gråter”

En av de kommuner som gör besparingar på äldreomsorgen i år är Hörby, som försöker parera ett underskott på 25 miljoner kronor. Det rapporterar Kommunalarbetaren.

Läget i Hörby är pressat och socialchefen Eva Klang Vänerklint liksom fackförbundet Kommunal menar att det inte finns mycket mer att spara in på. Till exempel är schemat slimmat i hemtjänsten och man tar inte in vikarier om någon i personalen är sjuk.

– Jag pratade med en undersköterska nyligen som sade att jag orkar inte mer, jag går hem och gråter på kvällen, säger Ingrid Olsson, ordförande för Kommunal i Hörby.

2 tim
Läs mer om Debatten om äldrevården