Dömd för barnvåldtäkt – lockade 13-åring under övervakning
Den man som enligt misstankarna lockade en då 13-åring flicka från Värmland till Göteborg i syfte att utnyttja henne sexuellt stod under övervakning av Kriminalvården. Det rapporterar P4 Göteborg.
Mannen dömdes hösten 2020 till tre års fängelse för att ha våldtagit två andra unga flickor. När han tog kontakt med flickan i Värmland var han villkorligt frigiven efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt straff.
Innan mannen släpptes beslutade Kriminalvården att mannen skulle fortsätta övervakas eftersom det fanns risk för att han skulle återfalla i sexualbrottslighet vid tidpunkten.
bakgrund
Gromning
Wikipedia (sv)
Gromning (efter engelskans grooming, "sköta, ansa, rykta, förbereda") (känt som "Child grooming" på engelska), är processen när vuxna personer tar kontakt med barn i sexuellt syfte. Processen kännetecknas av att en vuxen person tar kontakt med ett barn, skapar känslomässiga band i syfte att utnyttja barnet sexuellt med hjälp av teknologin (till exempel via webbkamera, mobil eller liknande) och/eller för att arrangera ett fysiskt möte med barnet i syfte att sexuellt utnyttja och/eller begå sexuellt övergrepp. I engelskan omfattar ordet även "i syfte att locka barn till sexuellt utnyttjande", såsom barnarbete, prostitution och produktion av barnpornografi.
När gromning sker via internet kallas det nätgromning eller gromning på nätet och kontakterna kan ske överallt på nätet där unga vistas, till exempel i chattar och forum, via onlinespel och sociala medier. Förövarna kan exempelvis muta sig till att barn skickar bilder och videoklipp av sexuell karaktär genom att lova att barnet kommer få pengar eller något betalt åt dem. Ett annat tillvägagångssätt är att förövaren försöker hota barnen för att få dem att göra som de vill.I England, USA, Australien och Skottland finns sedan tidigare lagar mot gromning.
Gromning är förbjudet i Sverige sedan 1 juli 2009 och den som gör sig skyldig till gromning kan dömas för kontakt med barn i sexuellt syfte till böter eller fängelse i högst ett år. Forskarna Marie Eneman, Alisdair Gillespie och Bernd Stahl pekade redan år 2010 i en forskningsartikel på trubbigheten med lagens konstruktion och argumenterade redan då att lagen kommer att bli svår att tillämpa. 2015 redovisades en utredning med en översyn av lagstiftningen, som ledde till vissa förändringar från och med 1 januari 2018. Hundratals fall av gromning anmäls varje år i Sverige. Enligt Brottsförebyggande rådet tros mörkertalet vara stort.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen