Hem
(JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN)

Dömda i Axishärvan överklagar domen

De fyra personer som dömts för insiderbrott i Axishärvan överklagar sina domar till hovrätten, skriver SvD Näringsliv. Två av personerna dömdes till ett års fängelse, och för en av dem vill åklagaren se skärpt straff, skriver tidningen.

Två av personerna dömdes till villkorlig dom och dagsböter.

Tidigare i ämnet

bakgrund
 
Axis AB
Wikipedia (sv)
Axis Communications AB, noterat på Stockholmsbörsen, är en svensk tillverkare av nätverkskameror för användning inom området fysisk säkerhet och videoövervakning. Företaget är verksamt inom marknadssegmenten transport, infrastruktur, handel, bankväsende, utbildning,stat och kommun samt industri . Axis Communications startade ursprungligen som ett IT-företag som sålde utskriftsservrar . Företaget utnyttjade därefter sina kunskaper inom nätverk och inbyggda datorsystem för utveckling av nätverkskameror för säkerhetssektorn . De flesta av företagets produkter innehåller en inbyggd dator med flash-minne och kör en anpassad version av Linux . Ett av de viktigaste teknikgenombrotten var utvecklingen av JFFS, vilket förlängde livslängden på utrustningens flash-minne . Axis Communications utvecklade tidigt en indirekt säljmodell som utgör en av företagets hörnstenar . All försäljning sker genom partners som idag innefattas av ett globalt nätverk . Axis hade 1941 anställda under fjärde kvartalet 2014, varav mer än hälften på huvudkontoret i Lund. 19 januari 2011 blev Axis utsedda till 2010 års börsbolag av Veckans Affärer. Den 10 februari 2015 lade Canon ett bud på Axis för 340 kronor per aktie, sammanlagt runt 23,6 miljarder kronor. Budet innebär en premie på 49,8% jämfört med aktiens stängningskurs på 226:90 kronor den 9 februari. För att budet ska gå igenom måste Canon få köpa minst 90% av aktierna i Axis. Canon misslyckades med att nå över de 90 procents ägande som krävs för en tvångsinlösen, varför Axis fortfarande (2016) handlas på börsen. Canon släppte villkoret om att få acceptanser från 90% av ägarna. De har inte heller valt att höja budet för att få fullt ägande. Hedgefonden Elliott äger cirka 10%.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen