”Domen mot Mladic en klen tröst för hans offer”
Livstidsdomen mot Ratko Mladic för folkmord och brott mot mänskligheten under kriget i Bosnien är en klen tröst för de många offer som fortfarande hoppas på att hitta kvarlevor från sina älskade. Det skriver krigskorrespondenten och författaren Janine di Giovanni i en gästledare i New York Times.
Hon bodde själv i Sarajevo och bevittnade de fasansfulla krigsscenerna. di Giovanni beskriver hur hon varje dag trodde att hon hört om de värsta tänkbara exemplen på brott mot mänskligheten, men hur något ännu värre alltid dök upp.
Domen mot Mladic är den sista i den så kallade Jugoslavientribunalen som dömt över 160 personer för de grymma brotten. Det är ett minimalt nummer jämfört med de över 50 000 kvinnor som våldtogs, de 100 000 människor som dödades och de 2,2 miljoner som tvingades på flykt, skriver di Giovanni.
Hon frågar sig vad det skickar för signal till de drabbade i exempelvis Syrien, att det tog 22 år för en av världens värsta krigsförbrytare att bli dömd. Budskapet vi borde sända, menar di Giovanni, är att de som hittills undkommit straff ska veta att de kommer att jagas tills rättvisan når dem.