Hem
Patienter på ett behandlingscenter i Butembo. (Baz Ratner / TT NYHETSBYRÅN)

Ebolaspridningen i Kongo mer intensiv än tidigare

Över 1 600 människor har smittats av ebola i Norra Kivuprovinsen i Kongo-Kinshasa sedan utbrottet i augusti förra året, skriver The Guardian.

Epidemin i Kongo betecknas som världens hittills näst värsta efter den i Västafrika 2014–2015 och experter oroas för att fler kommer att drabbas.

– Om utbrottet blir lika stort som i Västafrika eller inte vet ingen, men det är bland de största genom historien och växer fortfarande, säger Jeremy Farrar, chef för en av världens stora forskningsfinansiärer Wellcome Trust.

Enligt honom är det dock anmärkningsvärt att ebolan inte har spridits mer geografiskt än den har gjort.

 
Ebolavirus
Wikipedia (sv)
Ebolavirus är det virus som orsakar ebolafeber, en hemorragisk feber eller blödarfeber med hög dödlighet. Viruset tillhör familjen Filoviridae och är ett stavformat filamentöst negativt enkelsträngat RNA-virus (–ssRNA). Ebolavirus är ett zoonotiskt virus som kan smitta människor och djur via blod och kroppsvätskor. Det finns fem kända arter av ebolavirus: Zaire-, Sudan-, Côte d'Ivoire-, Reston- och Bundibugyo-ebolavirus. Ebolavirus är en av de mest dödliga patogenerna för människor och icke-humana primater och måste handhas på de laboratorier som har den högsta skyddsklassen, skyddsklass 4. Viruset angriper främst endotelceller och sprids via blodet ut i kroppen och orsakar nekros av kroppens celler, som leder till ett häftigt sjukdomsförlopp karakteriserat av blödningar ur kroppsöppningarna. Dödligheten är 50–90%. Till familjen Filovirus, Filoviridae hör förutom släktet ebolavirus också släktet marburgvirus, som även det orsakar hemorragisk feber.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen