Hem
Saki Kumagai gråter efter matchen mellan Japan och Nederländerna. (LUCY NICHOLSON / BILDBYRÅN)

Efter handskaoset i VM: Nu förtydligar Ifab reglerna

Handsregeln var väldigt omdiskuterad under damernas fotbolls-VM i Frankrike i sommar. Nu går det internationella regelorganet Ifab ut och förtydligar vad som är hands och inte.

”DET ÄR VANLIGTVIS INTE ETT REGELBROTT om bollen vidrör spelarens hand/arm om den är nära kroppen och inte gör den onaturligt större”, twittrar Ifab. Däremot är det ett regelbrott om det blir mål efter att en spelare rört bollen med handen eller armen även om det är oavsiktligt.

En situation som diskuterades mycket var när Japans Saki Kumaga fick ett skott på handen vilket gav Nederländerna en straff i åttondelsfinalen. Många ansåg i det läget att japanskan inte sträckte ut armarna mot bollen.

bakgrund
 
International Football Association Board
Wikipedia (sv)
International Football Association Board (IFAB) är det organ som beslutar om spelreglerna för fotboll. Medlemmar i IFAB är Fifa samt de fyra brittiska fotbollsförbunden (från Wales, Nordirland, Skottland och England). Fifa har fyra röster och de brittiska förbunden en var. För att ett beslut ska kunna fattas, måste det godkännas med tre fjärdedelars majoritet, alltså i praktiken få stöd av minst sex röster. För att vara beslutsmässig måste minst fyra av IFAB:s fem medlemmar närvara, varav FIFA måste vara en. Alla nationella fotbollsförbund har rätt ge förslag till IFAB som sammanträder två gånger per år. IFAB hade sitt första möte i London 1886 då endast de fyra brittiska fotbollsförbunden ingick. Efter att FIFA bildats 1904, förklarade man att man skulle följa de regler som IFAB beslutat. FIFA släpptes in i IFAB 1913, och fick från början två röster av organets tio (de brittiska förbunden hade sedan tidigare två röster var). Beslut fattades då med fyra femtedelars majoritet, varför de brittiska fotbollsförbunden fortfarande, om de var eniga, kunde fatta beslut mot FIFA:s vilja. Nuvarande system infördes 1958.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen