Efter snippadomen: Svårare att rekrytera nämndemän
Allt fler nämndemän känner sig tveksamma på om de vill fortsätta med uppdraget och det väntas bli svårt att få tag i personer som vill ställa upp, säger Stefan Blomquist, ordförande i Nämndemännens Riksförbund, till SVT Nyheter. Enligt Blomquist har den så kallade snippadomen, där två nämndemän kontaktades av Socialdemokraterna efter ett kritiserat domslut, bidragit till tveksamheten.
Han vill dock inte ändra dagens system där nämndemän utses av de politiska partierna. Det vill däremot Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander.
– Nämndemän ska ju inte vara politiska och därför bör de inte heller tillsättas politiskt. Det finns en risk att dömandet politiseras, säger hon.
bakgrund
Nämndeman
Wikipedia (sv)
Den här artikeln handlar om nämndemän i Sverige. Se lekmannadomare för motsvarigheter i andra länder.En nämndeman är en lekman som tillsammans med en eller flera lagfarna domare dömer i domstol.
I Sverige förekommer nämndemän i tingsrätt, hovrätt, förvaltningsrätt, kammarrätt.
I de allmänna domstolarna deltar nämndemän vid avgörande av brottmål och familjerättsliga tvistemål och i förvaltningsdomstolarna i en rad olika måltyper, till exempel socialförsäkringsmål och mål om olika former av tvångsvård. I tingsrätt och förvaltningsrätt är nämndemännen i majoritet, medan i hovrätt och kammarrätt är de lagfarna domarna i majoritet.
Nämndemän i tingsrätt utses av kommunfullmäktige och nämndemän i hovrätt, förvaltningsrätt och kammarrätt utses av regionfullmäktige, i samtliga fall för en period på fyra år. Sedan 2015 ska fullmäktige välja nämndemän året efter allmänna val, dessförinnan skedde detta samma år som de allmänna valen. Rekryteringen av nämndemän sker genom de politiska partier som är representerade i fullmäktige, varför de flesta nämndemän är medlemmar i ett parti. Nämndemannauppdraget ska trots det vara opolitiskt - att ta politiska hänsyn när man dömer strider mot lagen och domareden - varför några hinder för att utse icke-medlemmar inte finns. Tvärtom uttalade både regeringen och riksdagen under 2006 att det är viktigt att rekryteringen breddas utanför de politiska partierna.
Läs också
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen