Efter tre dagar – vapenvilan i syriska Idlib bruten
De ryskstödda militära insatserna återupptas igen i den ansatta provinsen Idlib i Syrien uppgav den syriska armén på måndagen, enligt Reuters.
En vapenvila nåddes den 1 augusti, men enligt statliga syriska medier har den nu brutits för att Turkiet inte fullföljt sina åtaganden i det rysk-turkiska avtalet om en buffertzon i Idlib som slöts förra året, skriver TT.
”Överenskommelsen om vapenvila var villkorlig. Vi återupptar våra militära insatser gentemot terroristorganisationer”, lyder uttalandet från syriska armén.
bakgrund
Syriska inbördeskriget
Wikipedia (sv)
Syriska inbördeskriget eller Syrienkriget är en pågående väpnad konflikt mellan syriska regeringstrupper, ledda av president Bashar al-Assad, och stridande från olika oppositionella grupperingar. Konflikten inleddes under den arabiska våren med de första lokala missnöjesyttringarna i januari 2011, vilka i mitten av mars växte till organiserade landsomfattande protester. Protesterna gällde till en början krav på demokratisering, stopp på den utbredda korruptionen, respekt för de mänskliga rättigheterna och ett slut på Assadregimens 40-åriga envälde, och möttes med omfattande våld av polis, säkerhetsstyrkor och militär. Under konfliktens gång växte inblandningen från utländska intressegrupper och Syrien såg ett inflöde av pengar och vapen från utlandet. Strider pågår på flera fronter mellan regimstyrkor och en lång rad olika organiserade rebellgrupper (med ett inte obetydligt inslag av utländska stridande), som i sin tur också strider mot varandra. Det ursprungliga motivet till proteströrelsen – demokratisering av Syrien – spelar numera en mindre roll, religiösa och etniska orsaker har istället trätt fram.Enligt uppgifter april 2018 har minst 340 000 människor dödats och över tolv miljoner människor, vilket är mer än halva Syriens befolkning, har drivits på flykt. Minst 600 000 syrier lever i dag i belägrade städer och samhällen, med begränsad tillgång till mat, medicin och sjukvård.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen