Hem
Joaquin ”El Chapo” Guzman. (HENRY ROMERO / TT NYHETSBYRÅN)

”El Chapos” kidnappade son kan utlösa maffiakrig

Jalisco-kartellen misstänks ligga bakom kidnappningen av Jesus Alfredo Guzman Salazar, son till Joaquin ”El Chapo” Guzman. ”El Chapo”, som sitter i fängelse, leder Sinaloakartellen som kontrollerar en stor del av droghandeln i landet.
29-åringen fördes bort tillsammans med flera andra gängmedlemmar från en bar i badorten Puerto Vallarta.
Nu tror maffiaexperter att den kidnappade sonen kan bli en del i en uppgörelse mellan kartellerna. Jalisco-kartellen vill få tillgång till rivalernas smugglarrutter vid gränsen mot USA, skriver AP.
Blir det ingen uppgörelse hotar ett maffiakrig.
– Det kommer utlösa ett väldigt våldsamt krig, säger Guillermo Valdes, tidigare chef för underrättelsetjänsten i Mexiko.

bakgrund
 
Drogkriget i Mexiko
Wikipedia (sv)
Drogkriget i Mexiko är en väpnad konflikt mellan rivaliserande knarkkarteller och staten i Mexiko. Mexikanska knarkkarteller har existerat i några decennier, men blev mäktigare efter att ledande colombianska karteller, Calikartellen och Medellínkartellen, splittrats och tappat i betydelse. Idag dominerar mexikanska knarkkarteller drogmarknaden i USA. Våldet har eskalerat efter gripandet av flera nyckelfigurer inom kartellerna, då kartellerna slåss om kontrollen över införsrutter till USA. Mexiko är stort i produktion och transport av droger, och det är härifrån majoriteten av all cannabis och stora delar av allt metamfetamin som förs in i USA kommer från. Även om Mexiko står för en relativt liten del av världsproduktionen av heroin så står landet för en stor del av allt heroin som distribueras i USA. Mexikanska knarkkarteller kontrollerar uppskattningsvis 70% av all utländsk narkotika som förs in i USA. USA:s utrikesdepartement uppskattar att 90% av allt kokain som förs in i USA passerar Mexiko; Colombia är den huvudsakliga kokainproducenten.. Man uppskattar även att den totala förtjänsten av illegala droger sträcker sig från 13,6 till 48,4 miljarder amerikanska dollar årligen. Mexikanska drogsmugglare smugglar i allt högre utsträckning tillbaka pengar till Mexiko inuti person- och lastbilar, vilket antagligen beror på att amerikanska myndigheter har större kontroll över elektroniska pengaöverföringar. Mexikos före detta president Felipe Calderón har i ett uttalande sagt att kartellerna strävar efter att "ersätta staten" och "försöker införa ett monopol med hjälp av vapen, och försöker till och med att införa sina egna lagar".
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen