Hem
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson tar en selfie med en väljare. (YUI MOK / POOL)

”En ny folkomröstning om brexit skulle inte hjälpa”

Den utdragna brexitprocessen har skapat två kriser i Storbritannien, skriver statsvetaren Nicholas Aylott på SvD Debatt. Det rör sig dels om den konkreta frågan om hur britternas EU-utträde ska gå till, men också om den sjunkande tilltron till landets demokrati, skriver han.

Han tror inte att en ny folkomröstning, som många motståndare till brexit vill ha, skulle lösa något. De som förespråkar brexit skulle inte erkänna legitimiteten i en sådan omröstning och acceptansen för de demokratiska spelreglerna skulle undergrävas ytterligare menar Aylott och menar att en Europas politiker kan lära sig en läxa.

”Det som andra europeiska politiker också bör ha i åtanke är riskerna med att använda direkt demokrati för taktiska politiska syften. När man förvirrar strukturerna för demokratiskt ansvarsutkrävande och legitimitet kan folkomröstningar skapa mycket allvarligare problem än de löser.”

Debattören

Nicholas Aylott, lektor och docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola

Läs också

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen