Amerikanska vapenlagarna

En skadad i skjutning på skola i Florida – misstänkt gripen

En person har skadats i en skjutning på en gymnasieskola i Ocala i Florida, rapporterar amerikanska medier. En person har gripits efter händelsen.
Myndigheterna uppmanar personer att undvika området kring Forest High School tills vidare.

Toppnyheter

Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Isabella Lövin (MP)/Ulf Kristersson (M). TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Kristersson ringde Lövin – en timme innan beslutet

En timme innan M-ledaren Ulf Kristerssons uppmärksammade Facebookinlägg om en 3–2–1-regering ringde han till MP-språkröret Isabella Lövin, skriver Aftonbladet. Han ville prata miljöpolitik, men inte migration.
– Jag uppfattar inte det som ett seriöst erbjudande om sakfrågor, det var mer att checka av innan han gick vidare med sitt inlägg, säger Isabella Lövin.
Hon menar att samtalet främst syftade till att få en bekräftelse på att MP inte vill stödja en M-ledd regering.

Igår 20:54
Jimmie Åkesson (SD). Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Ledare: Nu höjer SD priset på statsministerrösterna

Opinion När C-ledaren Annie Lööf och L-ledaren Jan Björklund stoppade Alliansen gav de ytterligare makt åt SD, skriver SvD:s ledarskribent Maria Ludvigsson.
Hon menar att Jimmie Åkesson (SD) inte har något att förlora och all tid att vänta ut alla olika vändor – för att sedan höja priset på SD:s röster till statsministerposten. ”Det kommer inte att bli billigt.”
Enligt Aftonbladets ledarskribent Ingvar Persson står Lööf och Björklund nu inför ett val: att välja att diskutera konkreta politiska utmaningar eller att fortsätta med politiska hittepålösningar.
Med en splittrad Allians och ett ökat samarbete över blockgränserna kan en S-ledd regering åstadkomma mycket, menar Persson.
”SD:s inflytande reduceras till nästan ingenting. Och allt Annie Lööf och Jan Björklund skulle behöva göra är att lägga ner sina röster.”

Igår 15:10
Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L)/Stefan Löfven (S). TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Expert: Löfven kan ha färdigt förslag till C och L

Stefan Löfven har två veckor på sig att lirka upp det låsta politiska läget. Enligt statsvetaren Jenny Madestam kan S-ledaren redan ha ett färdigt förslag att presentera för C och L, skriver TT.
Hon menar att det nu – i fas två – förmodligen kommer att ske andra typer av samtal än när alternativet var att Löfven skulle stödja en alliansregering.
– Han kommer gå till Annie Lööf och vad jag förstår har Löfven sagt att han kan tänka sig ganska stora kompromisser. Han har suttit på sin kammare under de gångna två veckorna och funderat på vad han kan erbjuda.
Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, menar att C och L kommit med en ”liten öppning” genom att tala om blocköverskridande samarbete, men att det finns stora sakpolitiska skillnader mellan de tre partierna att reda ut.

Igår 15:44
Läs mer om Valet 2018
Besökare lämnar Saudiarabiens konsulat i turkiska Istanbul på måndagen. Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi misstänks ha mördats inne på konsulatet, något som västvärlden anklagar det saudiska kungahuset för att stå bakom.  Petros Giannakouris / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Dagens börs

Något högre index i Asien: ”Lugnet före stormen”

Tokyobörsen kröp marginellt högre i tisdagens inledande handel, efter ytterligare en turbulent session på Wall Street. Oanda-analytikern Stephen Innes beskriver känslan på marknaden som ”lugnet före stormen”.
– [Det är nu en] period av dödläge där man får möjlighet att tänka över den uppsjö av osäkerheter, tvetydigheter och rena orosmoment som finns, säger han till AFP.
Under tisdagen fortsatte oljepriset att stiga, främst på grund av spänningarna mellan Saudiarabien och väst kring den försvunna – och förmodat mördade – journalisten Jamal Khashoggi. Strax före 06-tiden svensk tid handlades Brentoljan 0,3 procent upp kring 81 dollar fatet, medan WTI-oljan kostade runt 71,80 dollar per fat, upp 0,2 procent.
• Nikkei 225: +0,6 % • Topix: +0,5 % • Kospi: +0,1 % • Shenzhen: −0,9 % • Hang Seng: −0,2 % • Shanghai: −0,2 %

40 min
Seth Wenig / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Varuhusjätten stor förlorare på Wall Street

USA-börserna inledde veckans handel nedåt efter att i fredags ha hämtat i kapp delar av förra veckans kraftiga fall, skriver CNBC. Vid stängning såg huvudindexen ut så här:
• Dow Jones industriindex: -0,4%
• Nasdaqs kompositindex: -0,9%
• S&P 500: -0,6%
Varuhusjätten Sears aktie dök 23,8 procent efter att bolaget ansökt om konkurs. Bank of America föll 1,9 procent trots en stark rapport.
Netflix fick sänkta rekommendationer inför tisdagens delårsrapport och tappade 1,9 procent. Och det var flera Faang-aktier som fick en dyster öppning på veckan. Amazon backade 1,5 procent, Alphabet tappade 1,6 procent, Apple föll 2,1 procent och Facebook tappade 0,1 procent.

Igår 13:44
Läs mer om Dagens börs
Turkiska tekniker undersöker saudiska konsulatet på måndagskvällen. TT
Fallet Jamal Khashoggi

CNN: Saudiarabien väntas erkänna Khashoggis död

Saudiarabien förbereder en rapport där man medger att den regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi är död, uppger två källor för CNN.
Enligt källorna planerar Saudiarabien att skriva att Khashoggi dog till följd av ett ”förhör som gick fel” och att planen egentligen var att kidnappa honom. En av källorna säger att det saudiska styret tänker hävda att förhöret genomfördes utan godkännande från högre ort, och att de inblandade ska hållas ansvariga.
CNN:s reporter uppger i kanalens sändning att rapporten kan komma att ändras och att det är oklart när den ska släppas.

Igår 19:25
Turkisk polis och städare vid konsulatet. TT
Fallet Jamal Khashoggi

Turkisk polis på konsulatet – efter en städpatrull

Turkisk polis och annan säkerhetspersonal har släppts in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul för att söka igenom byggnaden efter ledtrådar om Jamal Khashoggis försvinnande, skriver AFP. Saudiarabien har gett klartecken till poliserna.
Några timmar före det syntes ett antal städare gå in på konsulatet, vilket ledde till stor aktivitet bland journalisterna utanför som trodde att de var poliser.
Jamal Khashoggi har inte synts till sedan 2 oktober. Enligt flera turkiska källor misstänks han ha torterats och mördats inne på konsulatet. Hans kvarlevor ska sedan ha flyttats därifrån. Saudiarabien förnekar med kraft anklagelserna.

Igår 18:51
Trump i dag. JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Jamal Khashoggi

Trump spekulerar om andra gärningsmän: ”Vem vet?”

Det behöver inte vara Saudiarabien som ligger bakom journalisten Jamal Khashoggis försvinnande. Det sa Donald Trump strax efter att han talat med kung Salman av Saudiarabien i telefon, där kungen förnekade all inblandning.
– För mig lät det som att det kan ha rört sig om några andra mördare. Vem vet? sa Trump när han mötte pressen efter samtalet.
– Allt jag kan göra är att berätta vad han (Salman) berättade för mig. Han förnekade väldigt kraftigt att de vet vad som hände, fortsatte presidenten.

Igår 14:39
Läs mer om Fallet Jamal Khashoggi
Valet 2018 Talmansrundorna
Annie Lööf (C) och Stefan Löfven (S). TT
Valet 2018 Talmansrundorna

Konflikten mellan C och M öppnar för Löfven-offensiv

C-ledaren Annie Lööf har hamnat i konflikt med M-ledaren Ulf Kristersson då hon anser att han inte ”kört hela vägen in i kaklet” och presenterat C:s förslag i samtalen med Stefan Löfven (S), uppger en C-källa för Expressen.
Det öppnar upp för en S-offensiv i ett försök att locka över partiet. Det syntes redan i dag när Löfven – efter helgens problem inom Alliansen – öppnade för att diskutera C:s profilfråga om flexibilitet på arbetsmarknaden.
– Han erbjuder L och C en mängd eftergifter i sak: flexicurity, inget vinstförbud och frågar vad de två partierna kräver. Han vill skifta över till sakpolitik, säger en S-källa med god insyn till tidningen.

Igår 19:06
Stefan Löfven (S). Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Talmansrundorna

Analys: C och L måste välja mellan M:s och S ledare

Nu är allt tillbaka på ruta ett, skriver SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson i en analys efter att Stefan Löfven (S) fått uppdraget att försöka bilda regering.
Så länge L och C inte kan tänka sig en Alliansregering med SD-stöd eller att stödja eller ingå i en S-ledd regering är läget låst, menar Knutson. Därmed väntas Löfvens försök att bilda regering också att misslyckas.
”Som mandatfördelningen ser ut i riksdagen måste de till slut ändå välja mellan Ulf Kristersson och Stefan Löfven. Några andra realistiska alternativ finns inte.”
Expressens K-G Bergström beskriver Annie Lööf (C) som nyckeln i regeringspusslet. Problemet för Lööf är att hon inte kan byta till Löfvens sida då hon sviker två stora vallöften, men ändå har S-ledaren inte gett upp hoppet.
Enligt Bergström kan en plan B för S-ledaren vara ett blocköverskridande samarbete utanför regeringen, men frågan är hur tilltalande det är för Centern.

Igår 16:43
Stefan Löfven (S). TT News Agency / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Talmansrundorna

Stefan Löfven: ”Kommer inte att tala med SD”

Stefan Löfven (S) lovade på en pressträff att göra sitt yttersta för att Sverige snart ska få en ny regering. Detta efter att talmannen Andreas Norlén gett honom uppdraget att sondera för att försöka bilda regering.
– Ni vet var jag står. Jag ser helst ett blocköverskridande samarbete.
Han konstaterade att det inte kommer att bli lätt då många låsningar fortfarande är kvar inom svensk politik. Det kommer att ta tid, sa Löfven.
– Jag tror och hoppas att fler partier än mitt eget står redo att axla det här ansvaret.
– Det är konstruktiva lösningar som förväntas av oss, säger han och tar upp hur miljöpartister samarbetar med Alliansen och hur socialdemokrater samarbetar med liberaler på flera håll Sverige.
S-ledaren sa även att han kommer att bjuda in alla rödgröna och borgerliga partier till samtal, däremot tänker han inte tala med SD.

Igår 14:07
Läs mer om Valet 2018

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund