Havet runt São Tomé och Príncipe är så fullt av delfiner, valar och havssköldpaddor att man har planer på att göra det till ett marint reservat, enligt resemagasinet Vagabond. IBL
Afrika
Resa

En tropisk hemlighet: ”Som Zanzibar – fast utan turister”

Resa Letar du efter paradiset på jorden? Då ska du packa väskan och åka till Afrikas näst minsta land, São Tomé och Príncipe, utanför Västafrikas kust. Där finns sju sagolikt vackra regnskogsöar med palmkantade stränder och vänliga människor, tipsar resemagasinet Vagabond.

Huvudöarna São Tomé och Príncipe känns mer som Karibien än Afrika och beskrivs som säkra, genuina och laid-back. Halva Príncipe är national­park med regnskog som sträcker sig ända ner till havet. Vattnet är för övrigt så fullt av delfiner, valar och havssköldpaddor att man har planer på att göra det till ett marint reservat.

Eftersom turister är ganska sällsynta störs inte friden av några större horder. Stället är perfekt att tillbringa en vecka på med sol och bad och guidade vandringar in i djungeln.

Även The Guardians reseexperter har hyllat São Tomé och Príncipe som ett resmål med det där lilla extra.

Vill du åka hit är ett "paket" med flyg, hotell och utflykter både prisvärt och att rekommendera, enligt Vagabond. Hör med en resebyrå, till exempel resecity.se.

Toppnyheter

Fotbolls-VM Gruppspelet
Linnéa Claeson i Nice under Sveriges match mot Thailand. SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Fotbolls-VM Gruppspelet

”VM borde handla mer om ilska än peppig feminism”

Fotbolls-VM i Frankrike har präglats av ”peppig feminism” och influerare, skriver Elin Grelsson Almestad i en text på Expressens kultursida.

Hon provoceras av att supporterskapet för damlandslaget har blivit ett feministiskt ställningstagande och att det anses fult att kritisera det svenska lagets spel. Det vore bättre att låta damfotbollen, precis som herrfotbollen, vara ”ilska och stark känslor”, skriver hon.

”Det är svårt att se hur ojämlikheten förbättras av att Linnéa Claeson åker på gratisresa till Nice eller av att en undermålig prestation bistås med uppmuntrande kommentarer.”

The Guardians Suzanne Wrack skriver att Fifa gjorde en miss när man skröt om hur många biljetter som sålts. Det har gjort att många som ville åka på mästerskapet trodde att biljetterna var slut och att många arenor därför är halvtomma.

”Om Fifa inte hade överdrivit försäljningssiffrorna hade publiksiffrorna kanske inte blivit en besvikelse.”

8 min
Fridolina Rolfö, arkivbild. SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
undefined

Sverige informerat om matchfixning: ”Trygga”

Fifa har ögonen på möjlig matchfixning i VM och de svenska spelarna har fått information om hur de ska agera om de blir utsatta för påtryckningar, skriver TT.

– Vi är väldigt trygga med att vi vet vem vi ska kontakta och hur vi ska få hjälp. Jag hoppas att det inte ska behöva påverka oss över huvud taget, säger anfallaren Fridolina Rolfö.

Fifa har tätt samarbete med såväl fransk polis som landets spelregulator, och New York Times rapporterar att även FBI kopplats in för att motverka eventuell matchfixning. Det finns i nuläget inget som tyder på att matchfixning har förekommit, enligt tidningen.

6 tim
Fotbollsspelare under VM i Frankrike. FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN NORWAY
undefined

Matchfixning ses som allt större risk för damfotbollen

Damfotbolls-VM är mer sårbart för matchfixning än herrarnas motsvarighet, där det i stället är ligor i lägre divisioner som drabbas. Det säger Fifas integritetschef Vincent Ven till New York Times.

Risken för fixning ökar parallellt med intresset för spel på matcherna, skriver tidningen. En annan riskfaktor är underfinansieringen av damfotbollen i många länder.

Enligt Ven finns det inget som tyder på att matchfixning förekommer i samband med VM i Frankrike men Fifa säger sig vara uppmärksamt på alla slags försök.

Idag 07:14
Läs mer om Fotbolls-VM
Polis utanför begravningsplatsen i Kairo Amr Abdallah Dalsh / TT NYHETSBYRÅN
Muhammad Mursi 1951-2019

FN vill se en oberoende utredning av Mursis död

FN vill se en oberoende utredning av Egyptens förre president Muhammad Mursis död, rapporterar AFP.

– Att någon plötsligt dör när de är i förvar måste följas av en snabb, opartisk, noggrann och transparant utredning av ett oberoende organ för att klargöra dödsorsaken, säger Rupert Colville, talesperson för UNHCR.

Muhammad Mursi dog i går efter att ha svimmat under ett domstolsframträdande. Han begravdes i dag i Kairo och i Egypten har tusentals samlats för böner.

1 tim
ADEM ALTAN / AFP
undefined

Tusentals samlades för att be för Mursi i Istanbul

Tusentals samlades i Istanbul för att be för Egyptens tidigare president Muhammad Mursi efter hans plötsliga död, rapporterar AFP.

Bönerna hölls i Fatihmoskén under dagen och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan ska närvara under eftermiddagsbönen. Erdogan har kallat Mursi för en ”martyr” och har anklagat Egyptens ”tyranner” för hans död.

Mursi dog i går efter att ha svimmat under ett domstolsframträdande och begravdes i dag. Människorättsgrupper som Amnesty International och Human Rights Watch vill se en oberoende utredning av händelsen.

2 tim
Mursi år 2012, innan han fängslades Mohamed Abd El Ghany / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Omvärldens reaktioner: Hemskt men förutsägbart

Muhammad Mursis plötsliga död i en domstol i Kairo har väckt reaktioner över hela världen. Ett brett spektrum av politiska aktörer har beklagat sorgen och kritiserat sättet Mursi behandlades på. FN skickade kondoleanser till hans familj och hans anhängare, Hamas hyllar hans ”långa kamp i Egyptens tjänst, för sitt folk, och för den palestinska kampen”.

Muslimska brödraskapet, Amnesty och Human Rights Watch beklagar hans död. Human Rights Watch kallar den ”hemsk men förutsägbar” och syftar på Mursis isolering i fängelse, rapporterar Al Jazeera.

”Må vår martyr vila i frid”, säger Turkiets president Tayyip Erdogan. Qatars emir Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani skickar kondoleanser till det egyptiska folket och till Mursis familj:

”Det är med stor sorg vi har nåtts av nyheten om Mursis plötsliga död”, skriver han.

Idag 06:19
Läs mer om Muhammad Mursi 1951-2019
Erik Ullenhag. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jakten på ny L-ledare

Ullenhags läger ilsket över bild av avgjord seger

Det råder frustration och ilska bland de som stöttar Erik Ullenhag i Liberalernas partiledarstrid, skriver TT som har talat med flera källor. Trycket ökar på att Ullenhag och Johan Pehrson ska dra sig ur striden då Sabunis läger argumenterar för att ombuden borde välja henne då hon vunnit i nästan alla medlemsomröstningar.

– Vi måste motbevisa bilden av att allt skulle vara klart och att det vore odemokratiskt att inte följa medlemsomröstningar, säger en källa i Ullenhags läger till nyhetsbyrån.

Enligt de som stödjer Ullenhag är medlemsomröstningarna ett dåligt underlag då det i många fall har varit lågt valdeltagande. Dessutom menar de att Sabuni ofta har vunnit med liten marginal.

Den nya ledaren väljs den 28 juni.

4 tim
Olle Wästberg t.v. Nyamko Sabuni t.h. TT
undefined

L-profilen drar parallell till Trump i sluten grupp

L-profilen Olle Wästberg drar i en sluten Facebook-grupp paralleller mellan partiledarstriden i Liberalerna och valet av Donald Trump i USA, rapporterar Expressen. I ett inlägg pekar han på att de amerikanska valombuden var bundna att rösta på Trump även då han vunnit delstatsvalen med små marginaler.

”Det ledde till Trump. Något vi i L kan lära oss av?” skriver han.

På tidningens fråga svarar han att poängen inte är att jämföra Nyamko Sabuni med Donald Trump. Hans poäng är att partiet kan få en ledare som det inte vill ha, säger han.

– Ombuden till Liberalernas landsmöten ska ju kunna följa sitt samvete, och också ta hänsyn till den minoritet som finns i det egna länsförbundet, säger Wästberg till Expressen.

Idag 09:09
Nyamko Sabuni t.v. Arman Teimouri, Robert Hannah och Maria Nilsson t.h. TT
undefined

Riksdagsledamöternas krav: Måste välja Sabuni

Riksdagsledamoten Arman Teimouri (L) vill att Erik Ullenhag och Johan Pehrson drar tillbaka sina kandidaturer och att partiet enhälligt väljer Nyamko Sabuni till partiets nya ledare, skriver Dagens Industri.

Samma krav har tidigare kommit från riksdagsledamoten Robert Hannah. Även riksdagsledamoten Maria Nilsson, som själv har ställt sig bakom Ullenhag, menar att medlemmarnas vilja måste respekteras. Utgångsläget skulle vara för svårt om ombuden går mot medlemmarna och väljer Ullenhag, menar hon.

– Jag tvivlar inte på att Erik skulle klara det, men jag vet inte om han skulle ha något parti kvar att leda om det skulle hända, säger hon till tidningen.

Idag 05:22
Läs mer om Jakten på ny L-ledare
Trumps USA Kärnavtalet med Iran
Arkivbild. Amerikansk militär.  TT
Trumps USA Kärnavtalet med Iran

”Irans utspel adderar risk till lättantändlig mix”

Iran har även innan måndagens utspel om ökad produktion av anrikat uran hotat med att ta steg bort från det internationella kärnenergiavtalet. Men kontexten är dramatiskt annorlunda, skriver Jonathan Markus i en analys i BBC.

Sedan Irans tidigare utspel i maj har det skett två fartygsattacker i persiska viken som USA anklagar Iran för. Därför adderar det nya utspelet ” ett extra lager av risk i en redan lättantändligt mix”.

Hur USA ska hantera frågan framåt är inte heller lätt, menar David Sanger i en analys i New York Times. Han skriver att Trump står inför två utmaningar: ”Göra persiska viken säker för oljetransport och samtidigt hindra Iran att bygga kärnvapenkapacitet. Inget utav uppdragen kommer att bli lätt.”

3 tim
Sergei Ryabkov. Fabrice Coffrini / TT / NTB Scanpix
undefined

Ryssland: USA provocerar fram ett krig med Iran

Ryska regeringen anklagar USA för att försöka ”provocera fram ett krig” med Iran, rapporterar The Hill.

– Det vi nu ser är oändliga amerikanska försök att sätta ett politiskt, psykiskt, ekonomiskt och militärt tryck på Iran på ett ganska provocerande sätt. Dessa handlingar kan inte bedömas som annan än en medveten kurs för att provocera fram krig, säger tillförordnade utrikesministern Sergei Ryabkov.

Uttalandet kommer efter att USA beslutat att skicka ytterligare 1 000 militära trupper till Mellanöstern som ett svar på att Iran gått ut på måndagen och sagt att man ”drastiskt” kommer öka sin produktion av anrikat uran.

2 tim
Amerikansk militär, arkivbild. Wang Yi  TT
undefined

Kina till USA: Öppna inte Pandoras ask i Irankonflikt

USA måste ändra sin strategi med extrema påtryckningar mot Iran, anser Kinas utrikesminister Wang Yi.

– Vi uppmanar alla sidor att fortsätta vara rationella och återhållsamma och inte ta till provokationer som eskalerar spänningarna i Mellanösternregionen. Öppna inte Pandoras ask, säger han vid en presskonferens, rapporterar AFP.

Uttalandet kommer i ett mycket spänt läge mellan Iran och USA. Iran gick på måndagen ut med att landet ”drastiskt” kommer öka sin produktion av anrikat uran och USA svarade med att skicka nya trupper till regioner.

Idag 09:15
Läs mer om Trumps USA