Arkivbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Energimyndighetens havererade projekt

Energimyndigheten riggade utdelning av bidrag

Energimyndigheten erbjöd fem miljoner kronor som offentliga aktörer kunde söka men myndigheten hade redan på förväg bestämt vem som skulle få pengarna. Det skriver Dagens Nyheter som har tagit del av ett mejl mellan myndighetens enhetschef och Energikontoret i Mälardalen som man ville skulle få pengarna.

I mejlet framkommer att Energimyndigheten enkom skapat den särskilda utlysningen av bidraget för att föreningen skulle komma in med en ansökan men att man inte är nöjd med den ansökan föreningen skickat in. I stället har nämligen tre ansökningar redan lämnats in som alla skulle ha en högre prioritet.

Efter DN:s granskning har Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén tillsatt en intern utredning om händelsen.

– Min bedömning i det här läget är att det handlar om en enskild medarbetare som har betett sig olämpligt i dialogen, säger han till tidningen.

Toppnyheter

Stena Bulk. Stena Bulk / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Spänningarna i Hormuzsundet

Iran: Fartyget struntade i fiskebåts nödsignaler

Det beslagtagna brittiska fartyget, som tillhör svenska bolaget Stena Bulk, ska ha varit med om en olycka med en iransk fiskebåt – och sedan ignorerat nödsignalerna, uppger Irans nyhetsbyrå Fars enligt Reuters.

Oljetankern är nu vid Bandar Abbas hamn och alla 23 besättningsmedlemmar kommer förbli där tills utredningen är färdig.

Fartyget beslagtogs på fredagen och enligt Irans revolutionsgarde hade fartyget brutit mot ”internationella sjöfartsregler”.

36 min
Fartyget Mesdar i maj 2013 John Pitcher / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Den andra oljetankern har släppts – alla ombord säkra

Det andra fartyget som påstods ha konfiskerats i Hormuzsundet under fredagskvällen har släppts och har kunnat fortsätta sin resa. Det säger ägarna till det Liberiaflaggade fartyget enligt Sky News. Enligt uttalandet är alla i besättningen säkra.

Militärkällor säger också till den iranska nyhetsbyrån Tasnim att Irans revolutionsgarde, som tidigare under dagen beslagtog ett svenskägt fartyg, inte tog det andra fartyget i beslag. Det rapporterar The Guardian.

– Trots rapporterna har fartyget inte beslagtagits [...] och det kunde fortsätta sin resa efter att ha varnats för säkerhetsproblem av iranska styrkor, säger militärkällorna.

Tidigare under kvällen hävdade Storbritannien att Iran beslagtagit båda fartygen.

Oljetankern som nu har kunnat fortsätta sin resa heter Mesdar. Tidigare under kvällen visade radarbilder från platsen hur fartyget gjorde en kraftig styrbordsgir mot det iranska fastlandet, strax efter det att ett annat fartyg konfiskerats.

Igår 21:24
Mesdars rutt. Marinetraffic.com
undefined

Storbritannien: Iran har beslagtagit ett andra fartyg

Iran har beslagtagit ett andra fartyg i Hormuzsundet, säger Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt i ett uttalande, rapporterar CNBC.

– Jag är extremt oroad, säger Hunt i uttalandet.

– De här beslagen är oacceptabla. Det är nödvändigt att navigationsfriheten upprätthålls och att alla fartyg kan röra sig fritt i regionen, fortsätter han.

Det är nu det brittiskägda Liberiaflaggade fartyget Mesdar som har beslagtagits. Det skedde enligt Reuters bara 40 minuter efter det att ett svenskägt brittiskflaggat fartyg beslagtagits i området.

Igår 20:00
Läs mer om Spänningarna i Hormuzsundet
Donald Trump och Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. under mötet tidigare i sommar. BANDAR AL-JALOUD / Saudi Royal Palace
Reaktioner på konfiskeringen

Pentagon: USA stationerar trupper i Saudiarabien

USA vill skicka soldater till Saudiarabien för att upprätthålla säkerheten i Persiska viken, uppger en saudisk talesperson via statliga nyhetsbyrån SPA.

Även Pentagon bekräftar att USA vill skicka trupper till regionen med anledningen av de ökade spänningarna i relationen med Iran. Under fredagen beslagtog Iran två fartyg i Hormuzsundet, men släppte senare ett av dem.

Saudiarabiens kung Salman bin Abdul Aziz har godkänt att amerikanska trupper kommer till landet, enligt SPA.

4 tim
Vita huset. TT.
undefined

USA fördömer agerandet: Eskalerande våld från Iran

Efter att ett brittiskt fartyg beslagtagits i Hormuzsundet av Iran fördömer USA agerandet som man kallar för ”eskalerande våld”, rapporterar flera medier.

– Det här är andra gången på bara lite mer än en vecka som Storbritannien har varit måltavla för eskalerande våld från den iranska regimen, säger Garrett Marquis, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd.

Det brittiskflaggade fartyget tillhör det svenska rederiet Stena Bulk. Irans revolutionsgarde anklagar fartyget för att ha brutit mot internationella sjöfartsregler.

Igår 19:40
Läs mer om Reaktioner på konfiskeringen
 Anna Rathsman, generaldirektör för Rymdstyrelsen. Rymdstyrelsen/Karl Gabor och TT.
Nya rymdkapplöpningen

Tufft läge för den svenska rymdindustrin – hotar jobb

Det saknas pengar till många rymdprojekt och det hotar forskning och företag i Västsverige, rapporterar GP.

– Så här tufft har läget inte varit tidigare, säger Anna Rathsman, generaldirektör på statliga Rymdstyrelsen till tidningen.

Rymdstyrelsen vill ha 150 miljoner kronor i anslagshöjning men det kräver att regeringen kommer överens med C och L om pengarna, annars riskerar projekt att stanna upp, vilket oroar branschen, skriver GP.

1 tim
Elon Musk och Jeff Bezos. TT
undefined

Nasachef: Mineraljakt på månen snart verklighet

Före århundradets slut kommer vi att kunna utvinna viktiga mineraler och sällsynta jordartsmetaller från månen. Det säger Nasa-chefen Jim Bridenstine till CNBC.

– Det kan finnas tonvis av sällsynta jordartsmetaller på månen som är oerhört värdefulla på jorden, säger Bridenstine.

Han hävdar det är realistiskt att tro att mineralerna kommer att börja utvinnas inom några decennier mot bakgrund av de gigantiska privata investeringar som görs i rymdbranschen. Bridenstine lyfter särskilt fram satsningarna från entreprenörer som Jeff Bezos, Elon Musk och Richard Branson .

31 min
Svenska astronauten Christer Fuglesang i rymden. Arkivbild. TT NYHETSBYRÅN
undefined

L vill skicka astronauter till Mars under 2030-talet

Opinion Sverige borde ha som mål att skicka en svensk till Mars under 2030-talet. Det skriver riksdagsledamoten Roger Haddad (L) på GT:s debattsida.

Han tar upp att det i morgon, lördag, är ett halvt århundrade sedan en människa för första gången landade på månen.

Haddad vill att målen i rymdstrategin vässas och att rymdlagen moderniseras. Där ingår det bland annat att satsa på fler astronauter och rymdturism.

”Sverige har tidigare visat att man kan räkna med oss i rymdsammanhang. Med rätt prioriteringar och höga ambitioner kan vi uppnå resultat”, skriver han.

Igår 08:56
Läs mer om Nya rymdkapplöpningen