Hem
Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson. (SVT)

”Energiöverenskommelsen från 2016 har gjort sitt”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tycker att energiöverenskommelsen som ingicks mellan fem riksdagspartier 2016 behöver uppdateras.

– Vi vill inte spräcka någon överenskommelse, utan uppdatera den. Den har gjort sitt jobb, säger han under en pressträff tillsammans med KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Bland annat vill partierna att ordet ”förnybar” byts ut mot ”fossilfritt” i överenskommelsen. Sverige måste få en hundraprocentigt fossilfri elproduktion, menar Kristersson. Bland de nio punkter som presenterades fanns även ett förslag om att se över vilka åtgärder som krävs för att ”livstidsförlänga” kärnkraftverket Ringhals 1 och 2. M och KD lyfte också att man vill se mer forskning inom kärnteknik och att subventioner ska vara energislagsneutrala.

bakgrund
 
Energiöverenskommelsen
Wikipedia (sv)
Energiöverenskommelsen 2016 är en överenskommelse mellan fem av svenska riksdagens åtta partier om långsiktig inriktning för svensk energipolitik. Den ses som en betydelsefull politisk kompromiss efter decennier med partipolitiska meningsskiljaktigheter om den energipolitiska färdriktningen. Överenskommelsen slöts den 10 juni 2016 mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet de Gröna samt oppositionspartierna Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Syftet med överenskommelsen var att skapa långsiktiga spelregler för den svenska energiförsörjningen. Målet i överenskommelsen är att Sverige ska ha hundra procent förnybart elproduktion år 2040. Till grund för överenskommelsen var den tidigare borgerliga Alliansregeringens överenskommelse som slöts den 5 februari 2009, och som Socialdemokraterna och Miljöpartiet de Gröna meddelade sig vara beredda att stödja först i mars 2016 - i utbyte mot ett mål om hundra procent förnybart - efter att tidigare ha varit motståndare till densamma.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen