Engdahl: Me too-rörelsen ett epidemiskt fenomen
Författaren Horace Engdahl ser likheter mellan klimatrörelsen och #metoo-uppropet som drog fram över världen 2017. I en intervju med Svenska Dagbladet beskriver han klimatengagemanget som en ”ny religion” och ”en form av hysteri”.
– Metoo-rörelsen är också ett sådant epidemiskt fenomen. Men det finns flera andra, och de ser ungefär likadana ut varje gång de kommer, säger han.
Engdahl vill dock inte uttala sig om hur han själv ser på klimatförändringarna eller ge sig på att recensera #metoo–rörelsen.
– Jag har inte den överblicken.
bakgrund
Me too
Wikipedia (sv)
Artikelns titel kan av tekniska skäl inte återges korrekt. Den korrekta titeln är #metoo.
#metoo, eller #MeToo, även metoo-rörelsen eller bara metoo, från engelskans "me too" för "jag också", är en rörelse som vill uppmärksamma och verka mot sexuella ofredanden samt normalisering och tystnadskultur runt dessa. Den fick ett genombrott med att hashtaggen #metoo fick spridning i sociala medier när skådespelerskan Alyssa Milano bad alla kvinnor som ofredats sexuellt att svara på hennes tweet med orden "me too", för att uppmärksamma omfattningen av sexuella trakasserier mot kvinnor. Hon gjorde det den 15 oktober 2017 i samband med rapporteringen om att Hollywoodproducenten Harvey Weinstein anklagats för våldtäkt av flera kända skådespelerskor och att det tystats ner av filmindustrin. Uppmaningen blev snabbt viral och det skapades en hashtag, #metoo, i syfte att visa hur utbrett det är med sexuella trakasserier.
2006 startades en liknande kampanj av amerikanska fritidsledaren Tarana Burke, även den med ordkombinationen "metoo". Den riktade sig dock främst till ungdomar och flickor, för att låta dem förstå att de inte är ensamma i sin utsatthet.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen