Hem
(ADEM ALTAN / AFP)

Erdogan: ”Hitlers system var effektivt”

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vill utöka sitt ämbete för att få en mer exekutiv roll – i likhet med systemet i Frankrike och USA – snarare än en mer ceremoniell sådan.
Ett annat positivt exempel av ett effektivt presidentsystem fanns i Nazityskland, sa Erdogan till turkisk media under fredagen. På frågor om ändringarna i presidentens ämbete går att göra utan att hota den turkiska enhetsstaten svarade han:
– Det finns redan exempel i världen. Man kan se det när man tittar på Hitlers Tyskland, svarade han enligt The Guardian.

Bakgrund

 
Parlamentarism
Wikipedia (sv)
Parlamentarism är ett statsskick där en regering är beroende av ett stöd ifrån ett (numera vanligen folkvalt) parlament (i Sverige och Finland kallat riksdag). Parlamentarism kan förekomma i konstitutionella monarkier och i republiker, och räknas ofta som en nödvändighet för ett demokratiskt statsskick (förutom presidentstyre). Ett annat demokratiskt statsskick är alltså presidentialism.
 
Statsskick
Wikipedia (sv)
Statsskick är det sätt var med en suverän stat organiseras. Den klassiska indelningen av statsskick utgår ifrån hur statschefen tillsätts: monarki om ämbetet är ärftligt (till exempel Sverige), republik om ämbetet tillsätts av en valmanskår (till exempel Finland). Ett annat sätt att definiera statsskick är utifrån förhållandet mellan den verkställande makten och den lagstiftande församlingen. Det finns tre huvudvarianter, vare sig det är monarki eller republik: presidentialism, semipresidentialism eller parlamentarism. En monarki kan vara absolut eller kombinerad med demokrati, konstitutionell. Även andra system finns, exempelvis teokrati (till exempel Iran och Vatikanstaten). En viktigare uppdelning är den mellan demokratier – där den offentliga makten utgår från folket genom allmänna och fria val – och diktaturer – där samma makt ugår från en betydligt mindre grupp som tagit sig makten själva, regerar med envälde och förtrycker medborgarna. Det finns en ideologisk spänning i epiteten i fråga. Kommunistiska stater har i allmänhet betraktats som diktaturer i västvärlden, men själva beskrivit sig som demokratiska (till exempel Tyska demokratiska republiken, Demokratiska folkrepubliken Korea), medan kapitalism är diktatur ur en kommunists synvinkel.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen