Hem
Erdogan i samband med en militärparad förra året, i samband med högtidlighållandet av turkiets invasion av Cypern. (Petros Karadjias / AP)

Erdogan: Ingen idé att återuppta FN-ledda samtal

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan är på besök i den turkcypriotiska utbrytardelen i den norra delen av Cypern. Bakgrunden är att det i dag är 50 år sedan Turkiet invaderade önationen, rapporterar AFP.

Årtionden av FN-ledda samtal har misslyckats med lösa konflikten om det delade Cypern, enligt nyhetsbyrån.

– Det är inte till någon nytta för någon att vi ska fortsätta förhandlingarna som vi avslutade i Schweiz för flera år sedan, säger Erdogan.

Den grekcypriotiska presidenten Nikos Christodoulides säger å sin sida att det ”inte finns något alternativ” till att inte enas.

– Vad Erdogan och hans företrädare i de ockuperade områdena än gör eller säger, så fortsätter Turkiet att vara ansvarigt för kränkningen av hela det cypriotiska folkets mänskliga rättigheter, säger han.

bakgrund
 
Cypernkrisen 1974
Wikipedia (sv)
Turkiska invasionen av Cypern (grekiska: Τουρκική εισβολή στην Κύπρο), känt i Turkiet som Kıbrıs Barış Harekâtı (Fredsuppdraget på Cypern), Kıbrıs Harekâtı (Operationen på Cypern) eller som de turkiska väpnade styrkornas kodnamn Atilla Harekâtı (Operation Atilla), var en turkisk militär invasion som inleddes den 20 juli 1974 som ett svar på den av den grekiska militärjuntan uppbackade statskuppen på Cypern. Kuppen, iscensatt av Cypriotiska Nationalgardet i samarbete med EOKA B, avsatte cypriotiska presidenten ärkebiskop Makarios III och Nikos Sampson installerades i hans ställe. Mer än en fjärdedel av befolkningen på Cypern uteslöts från den ockuperade norra delen av ön där grekcyprioter utgjorde 80 % av befolkningen. Det fanns också ett flöde av cirka 50 000 turkcyprioter som flydde från söder till norr efter konflikten. Den turkiska invasionen av Cypern slutade i en delning av Cypern längs den FN-övervakade gröna linjen som fortfarande idag delar Cypern. År 1983 förklarade Norra Cyperns Turkiska Republik (KKTC) sig som självständigt, även om Turkiet är den enda staten som hittills erkänt den. Grek- och turkcyprioter får för närvarande resa fritt över ön efter restriktionslättnader.

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen