Hem
Tayyip Erdogan, Trukiets president. (Mustafa Kamaci / TT NYHETSBYRÅN)

Erdogan: Vår strid mot kvinnovåld slutar inte här

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan försvarar nu att landet i dag har lämnar Istanbulkonventionen, som är till för att bekämpa våld mot kvinnor.

– Vår strid mot kvinnovåld började inte med Istanbulkonventionen och den kommer inte sluta i och med vårt tillbakadragande av konventionen, säger han i ett uttalande enligt Reuters.

Turkiet meddelade under torsdagen att de officiellt har lämnat Istanbulkonventionen. Avtalet skrevs under av alla europeiska länder 2011 – och Turkiet var först ut att skriva under avtalet.

bakgrund
 
Istanbulkonventionen
Wikipedia (sv)
Istanbulkonventionen, formellt Europarådets konvention om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och av våld i hemmet, är en internationell konvention inom Europarådet som syftar till att bekämpa våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Konventionen upprättades den 11 maj 2011 i Istanbul, Turkiet, och kan sedan dess undertecknas och ratificeras av Europarådets medlemsstater. Även andra stater kan tillträda konventionen efter godkännande av Europarådets ministerkommitté. I mars 2019 hade 45 stater samt Europeiska unionen undertecknat konventionen. Turkiet blev den 12 mars 2012 den första staten att ratificera konventionen men i mars 2021 utträdde Turkiet ur Istanbulkonventionen . Sedan dess har ytterligare 33 stater ratificerat den: Albanien, Andorra, Belgien, Bosnien och Hercegovina, Cypern, Estland, Danmark, Finland, Frankrike, Georgien, Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Malta, Monaco, Montenegro, Nederländerna, Nordmakedonien, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, San Marino, Schweiz, Serbien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tyskland och Österrike. Konventionen trädde i kraft den 1 augusti 2014. Konventionen har i vissa länder, särskilt i de östra delarna av Europa, setts som kontroversiell, bland annat på grund av dess skrivningar om genus och skydd av sexuella minoriteter.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen