Hem
(TT)

Ett år efter DÖ: Partierna litar inte på varandra

Så här dags förra vintern trodde svenskarna att ett nyval väntade. Men så, för exakt ett år sedan i morgon, presenterade regeringen och allianspartierna något unikt: Decemberöverenskommelsen.
DÖ skulle på en och samma gång hålla SD ute från inflytande, underlätta för en minoritetsregering att styra och undvika ett nyval.
Men i somras blev KD först ut att lämna, och sedan föll hela DÖ. Enligt statsvetaren Tommy Möller var det hela tiden inte en fråga om hur, utan när.
– Den var inte förankrad i partierna. Den togs fram under stor hast. Det ledde till att den interna kritiken kom på en gång, säger han till TT.
Statsvetarkollegan Jenny Madestam säger att fallet skapade en osäkerhet och en misstänksamhet partierna emellan, om de kan lita på varandra eller inte.
– Det förstärker den här polariseringen inom svensk politik som jag menar att vi har.

Bakgrund

 
Regeringskrisen i Sverige 2014
Wikipedia (sv)
Regeringskrisen i Sverige 2014 inleddes den 2 december 2014, efter att Sverigedemokraterna hade meddelat att partiet avsåg att rösta för Alliansens budgetförslag. En sådan röstning skulle leda till att regeringens budgetproposition skulle fällas den 3 december. Statsminister Stefan Löfven förklarade att regeringen avsåg att den 29 december utlysa extra val den 22 mars 2015. Den 27 december träffade dock regeringen och oppositionspartierna i Alliansen den så kallade decemberöverenskommelsen, enligt vilken partierna bland annat lovade att underlätta för minoritetsregeringar att få igenom sin budget i riksdagen. Samtidigt gav statsministern besked om att regeringen inte hade för avsikt att utlysa extra val. Detta var den första regeringskrisen i Sverige efter regeringen Carlssons avgång 1990. Det i början av december aviserade extra valet, skulle ha blivit det första extra valet efter andrakammarvalet 1958 efter ATP-omröstningen. Att en budgetproposition röstades ned i sin helhet i riksdagen hade aldrig hänt i modern tid.
 
Decemberöverenskommelsen
Wikipedia (sv)
Decemberöverenskommelsen (ofta förkortat DÖ) var en överenskommelse mellan sex av svenska riksdagens åtta partier och ett resultat av regeringskrisen i Sverige 2014. Avsikten var att stänga ute Sverigedemokraterna från inflytande genom att regeringspartierna och alliansen kom överens om att ledaren för den största partikonstellationen skulle släppas fram som statsminister samt att minoritetsregeringar var garanterade att få igenom sin budget. Decemberöverenskommelsen träffades den 27 december 2014 och var tänkt att gälla till valdagen 2022 (nästan 8 år), men upphörde redan den 9 oktober 2015, drygt nio månader efter att den träffats.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen