Hem
Ann Linde (S) i Iran. (Ebrahim Noroozi / TT / NTB Scanpix)

”Ett hån mot de iranskor som kämpar mot hijab”

Att EU- och handelsminister Ann Linde (S) bar slöja vid besöket i Iran innebär att regeringen accepterar islamisters misogyni, skriver Devin Rexvid i ett inlägg på Expressen Debatt. Han tvingades själv fly Iran för 21 år sedan, bland annat för sitt engagemang i kvinnokampen, skriver han.

Att Linde och en rad andra kvinnliga delegater tog på sig slöja är ett hån mot de iranska kvinnor som i 37 år kämpat mot obligatorisk hijab, menar han. Det rimmar inte heller väl med Sveriges feministiska utrikespolitik, påpekar han.

”Skulle den sittande regeringen besökt Sydafrika om apartheidregimen hade ställt krav på att mörkhyade delegater måste välja emellan att sitta i separata rum eller stanna hemma i Sverige?” undrar Rexvid.

Debattören

Devin Rexvid är projektledare för ”STOPP” på uppdrag av Riksorganisationen glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF).

Tidigare artiklar

bakgrund
 
Variationer på hijab
Wikipedia (sv)
Hijab (ibland hidjab; arabiska حجاب) är dels en beteckning på islamsk täckande klädsel i allmänhet och i snävare bemärkelse namnet på ett specifikt plagg, nämligen en slöja eller sjal som används av kvinnor och som täcker håret, halsen och axlarna. Den senare betydelsen är vanlig både i flera arabländer och västländer. Att täcka huvudet med sjal är en variant att klä sig enligt muslimska påbud och kulturen i Mellanöstern. Andra plagg som täcker huvudet är chador, äldre design av abaya, batula och niqab (som också täcker ansiktet utom ögonen) och burka (som har nät för ögonen och löper från huvudet till fötterna). Även bland andra etniska grupper i eller från Mellanöstern bär kvinnor sjal. Gifta judiska kvinnor bär traditionellt tichel, och också inom kristendomen finns påbud om huvudduk.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen