Kattis Ahlström. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
SVT:s julvärd 2018

”Ett sömnigt val – spetsa glöggen och brygg kaffe”

Efter några vågade val gick SVT på ett säkert kort när man utsåg Kattis Ahlström till årets julvärd, skriver Expressens krönikör Maria Brander.

Gina Dirawis, Lotta Lundgrens och Erik Haags och Sanna Nielsens julvärdskap kantades av kontroverser men Ahlström är ett tryggt, konservativt och sömnigt val, skriver hon.

”Spetsa glöggen, brygg extrastarkt kaffe eller tillåt barnen att bli sockerhöga på julgodis. Ska du fira julafton framför SVT lär det nämligen behövas.”

Aftonbladets Jan-Olov Andersson tycker att Ahlström känns bra, efter fjolåret där Erik Haag och Lotta Lundgren inte ens behagade att vara värdar i direktsändning.

”Att de tilläts spela in sina inslag i förväg, var inget annat än ett hån mot de tv-tittare för vilken julvärden på allvar känns som ett viktigt sällskap.”

Läs mer

Toppnyheter

En kvinna på ett äldreboende. JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om äldrevården

Sex av tio kommuner skär ner på äldreomsorgen

Sex av tio kommuner gör i år besparingar på den nämnd som har hand om äldreomsorgen, rapporterar Kommunalarbetaren som granskat nämndernas budgetar. Totalt 180 av landets 290 kommuner berörs.

Några av konsekvenserna är minskad bemanning, vikariestopp och mer helgjobb för de anställda. Därtill räknas nedläggning av boenden och kortare tid för till exempel duschning och städning i hemtjänsten.

Dessutom hade en stor del av kommunerna förra året underskott i de aktuella nämnderna – totalt rör det sig om ett underskott på 1,8 miljarder. Enligt tidningen motsvarar det nästan 2 000 platser på särskilda boenden i äldreomsorgen.

2 tim
Ett äldre par håller varandra i hand.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pressat läge för äldrevård: ”Går hem och gråter”

En av de kommuner som gör besparingar på äldreomsorgen i år är Hörby, som försöker parera ett underskott på 25 miljoner kronor. Det rapporterar Kommunalarbetaren.

Läget i Hörby är pressat och socialchefen Eva Klang Vänerklint liksom fackförbundet Kommunal menar att det inte finns mycket mer att spara in på. Till exempel är schemat slimmat i hemtjänsten och man tar inte in vikarier om någon i personalen är sjuk.

– Jag pratade med en undersköterska nyligen som sade att jag orkar inte mer, jag går hem och gråter på kvällen, säger Ingrid Olsson, ordförande för Kommunal i Hörby.

2 tim
Läs mer om Debatten om äldrevården