Hem
Grenfell Tower/bild från branden i Mjölby 2013. (TT)

Ett tiotal bränder i Sverige kopplas till isolering

Det plastmaterial som bidrog till det snabba brandförloppet i höghuset Grenfell Tower i London förra veckan finns även i flera svenska byggen, skriver SVT Nyheter. Enligt SVT kan minst tio stora svenska bränder, där elden spridits mycket snabbt, kopplas till att byggnaderna varit isolerade med cellplast. En av dem är en brand i ett bostadshus i Mjölby 2013 där en femårig flicka dog.

– Cellplast är ett material som består av en petroleumblandning och luft. Det gör att det brinner väldigt bra, säger Ville Bexander, brandingenjör på Brandskyddsföreningen, till SVT.

Materialet är godkänt och ska inte innebära någon brandfara om det hanteras rätt. SVT har varit i kontakt med flera cellplasttillverkare som samtliga har avböjt att kommentera. En av tillverkarna skriver dock att de arbetar med att informera branschen om hur man bygger säkert med materialet.

bakgrund
 
Cellplast
Wikipedia (sv)
Cellplast, ibland kallad skumplast, är en typ av plast. Frigolit och Ecoprim är båda cellplaster. Cellplast indelas i mjuk och hård cellplast. Den mjuka cellplasten används i madrasser och möbelstoppning, medan den hårda cellplasten används i väggisolation (till exempel i kylskåp). Cellplast har fått en stor betydelse i byggindustrin, till exempel vid isolering av husgrunder eller väggar, och även som putsbärare på fasader. Den hårda cellplasten finns i olika skalor av hårdhet och olika skivor lämpar sig därmed för olika tillämpningar. Oftast är kraven på hållfasthet, värmekonduktivitet och fuktupptagning viktiga att ta hänsyn till när man väljer skiva.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen