Ettbarnspolitikens pris: 13 miljoner illegala barn
I dag meddelade Kina att landet efter 35 år överger ettbarnspolitiken och låter par skaffa två barn. Förutom könsselektiva aborter och övergivna barn har politiken även fått andra konsekvenser. En av dem är att 13 miljoner barn i landet betraktas som illegala, skriver The Guardian.
Föräldrar som fått mer än ett barn har tvingats att betala motsvarande 200 000 kronor för ett medborgartillstånd för barnet. I annat fall förvägras barnet rättigheter som utbildning, hälsovård och juridisk hjälp.
– Jag tycker att det är sorgligt att han officiellt sätt aldrig kommer vara kines. Han är född här, hans mamma är kines och han pratar kinesiska, säger en pappa som vill vara anonym.
bakgrund
Ettbarnspolitik
Wikipedia (sv)
Ettbarnspolitik (skrivs ibland enbarnspolitik) (kinesiska: 计划生育, jìhuà shēngyù, "födelseplanering") är en form av lagstadgad familjeplanering (eller "nationell policy") som sedan 1979-81 har tillämpats i någon form i hela Kina för att bromsa landets befolkningstillväxt. Ettbarnspolitiken ser dock inte likadan ut i hela Kina och det kan skilja sig mellan provinser, städer och landsbygd.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen