EU-chef vill förhandla med Albanien och Makedonien
EU-kommissionen föreslår att EU inleder medlemskapsförhandlingar med Albanien och Makedonien. Det meddelar EU:s utrikeschef Federica Mogherini på en presskonferens i Strasbourg.
Det är den första skissen på en expandering av EU-blocket på flera år, skriver AFP.
bakgrund
Albanien
Wikipedia (sv)
Albanien (på albanska Shqipëria, historiskt sett Arbëria), formellt Republiken Albanien (på albanska Republika e Shqipërisë), är en republik på västra Balkanhalvön i sydöstra Europa. Landet gränsar till Montenegro och Kosovo i norr, Makedonien i öst och Grekland i sydost. Adriatiska havet och Joniska havet ligger väster om det albanska fastlandet. Cirka 72 km ifrån Albanien, utmed Otrantosundet ligger Italien.
Det moderna Albaniens territorium var vid olika punkter i historien en del av de romerska provinserna Dalmatien (södra Illyrien) och Moesia Superior. Den moderna republiken blev självständig efter kollapsen av det Osmanska riket i Europa. Albanerna hade under nästan fem århundraden varit i hjärtat av ett imperium där de hade en privilegierad ställning som administratörer och generaler. Albanien blev självständigt 1912 och 1914 tog Wilhelm av Wied makten och blev prins av Albanien i några månader. Från 1925 till 1928 var Albanien en republik med Ahmet Zogu som president. Han ombildade Albanien till kungadöme 1928 och blev kung. Landet ockuperades 1939 av Italien och därefter av Tyskland 1943, men befriades av partisaner 1944 under ledning av Enver Hoxha. Efter andra världskriget blev landet en kommunistisk stat under en auktoritär regim fram till 1991 (se Socialistiska folkrepubliken Albanien).I den albanska huvudstaden Tirana bor 421 286 av landets 2 831 741 invånare. Den fria marknadens reformer har öppnat landet för utländska investeringar, särskilt i utvecklingen av energi- och transportinfrastruktur. Albanien är en parlamentarisk demokrati med en övergångsekonomi.Albanien är bland annat medlem i Förenta nationerna, Nato och den centraleuropeiska frihandelsorganisationen Centraleuropeiska frihandelsavtalet men också en av de grundande medlemmarna i unionen för Medelhavsområdet. Albanien ansökte om EU-medlemskap den 28 april 2009 och erhöll den 24 juni 2014 kandidatstatus.
bakgrund
Makedonien
Wikipedia (sv)
Makedonien (makedonska: Македонија), formellt Republiken Makedonien (Република Македонија), är sedan kommunismens sammanbrott i det forna Jugoslavien en republik i Sydeuropa, på Balkanhalvön. Det gränsar i väst till Albanien, i norr till Serbien och Kosovo, i öst till Bulgarien och i söder till Grekland. Republiken Makedoniens huvudstad heter Skopje. Av historiska, lokalpatriotiska och nationalistiska orsaker finns en namnkonflikt med Grekland, som 1995 ledde till att landet var tvunget att inom Förenta nationerna använda benämningen FYROM, f.d. jugoslaviska republiken Makedonien i politiska sammanhang.På 300-talet f.Kr. tillhörde de södra delarna av Makedonien Alexander den stores väldiga imperium medan de centrala och norra delarna gick under namnet Paionien. Senare blev området en romersk provins och från 400-talet e.Kr. avlöste en rad härskare varandra. Omkring år 600 slog sig slaviska stammar ner i området som blev helt kristet på 800-talet under Boris I av Bulgarien.
På 1300-talet erövrades området av turkarna. Under Osmanska rikets nedgångstid på 1800-talet stred Grekland, Bulgarien, och Serbien om herraväldet över Makedonien, som efter Balkankrigen (1912-1913) delades upp mellan dessa länder. Efter första världskrigets slut införlivades Makedonien med Serbernas, kroaternas och slovenernas kungarike, som 1929 ombildades till Kungariket Jugoslavien, och 1991 utropade landet sin självständighet.
Svårtillgängliga bergskedjor har bildat naturliga geografiska barriärer mot grannländerna. Bergen sträcker sig mellan Makedonien och Grekland i söder; Korabmassivet i nordväst går längs gränsen mot Serbien. En stor del av landet upptas av högland, som reser sig mer än 2 000 meter över havet. Floden Vardar rinner upp i nordväst, flyter först norrut, genomkorsar sedan landets inre i riktning mot sydost och rinner i Grekland ut i Egeiska havet.
Ungefär en fjärdedel av arealen används till jordbruksändamål. De viktigaste grödorna är spannmål, frukt, grönsaker och bomull; djurhållningen koncentreras främst kring får och mjölkkor. Jordbruket täcker hemmamarknadens behov av baslivsmedel, och tack vare landets rika kolförekomster är Makedonien oberoende av energiimport. Tillverkningsindustrin har drabbats hårt sedan självständighetsförklaringen, delvis på grund av handelsembargon som Grekland har infört mot landet. Av de tidigare jugoslaviska republikerna är Makedonien för närvarande den minst utvecklade, och den låga levnadsstandarden utgör ett stort bekymmer.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen