EU fördömer våldet – kräver snabb nedtrappning
EU uppmanar myndigheterna i Kosovo och protesterande etniska serber att omedelbart trappa ner spänningarna i de norra delarna av landet.
”Vi förväntar oss att parterna agerar ansvarsfullt och hittar en politisk lösning genom dialog omedelbart”, skriver EU:s utrikeschef Josep Borrell på Twitter.
I går kväll drabbade demonstranter samman med styrkor från den Natoledda fredsstyrkan Kfor. Över 30 soldater skadades, tio av dem allvarligt.
De etniska serberna kräver att Kosovopolisens styrkor ska dra sig tillbaka och att borgmästare i fyra städer ska avsättas. Borgmästarna valdes i april i val som kosovoserberna bojkottade.
Även Ryssland uppmanar till nedtrappning men anklagar väst för att lägga skulden på ”obeväpnade serber som vill försvara sina rättigheter”.
Konflikten Kosovo–Serbien
- Kosovo utropade sig självständigt 2008 efter de jugoslaviska krigen på 1990-talet. Serbien har inte accepterat utbrytningen och en fredsbevarande Natostyrka är på plats sedan 1999.
- Etniska albaner utgör mer än 90 procent av befolkningen i Kosovo som helhet, men i de norra delarna av landet är etniska serber majoritet och motståndet mot självständighetsförklaringen är fortfarande stort där.
- Lokalvalen i april i år bojkottades av kosovoserber vilket gjorde att albanska borgmästare kunde ta makten i fyra städer i norr – trots ett valdeltagande under 3,5 procent.
- De kosovoserber som nu protesterar kräver att de nytillsatta borgmästarna avsätts och att polisen drar sig tillbaka. Serbien har förstärkt sin militära närvaro vid gränsen.
- EU och USA erkänner Kosovos självständighet men har starkt fördömt hur borgmästartillsättningarna kan destabilisera situationen.