EU ger Boris Johnson kalla handen om förhandling
Om EU tar bort den så kallade backstop-lösningen från uppgörelsen så kommer Storbritannien att kunna skriva under ett utträdesavtal med EU. Det budskapet gav britternas premiärminister Boris Johnson i går.
Nu kommer svaret från flera EU-håll, i det närmaste synkroniserat:
• En talesperson för Finlands premiärminister Antti Rinne säger att Rinne i går gav Johnson beskedet att EU inte kommer att omförhandla avtalet, enligt Reuters.
• ”Backstoplösningen är den enda lösningen som identifierats av båda parter som undviker en hård irländsk gräns”, säger EU-kommissionens talesperson, enligt The Guardian.
• ”De som är emot backstop-lösningen och inte presenterar realistiska alternativ sätter i själva verket en hård gräns på plats. Även om de inte erkänner det”, twittrar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.
Det här är backstop-planen
Både EU och Storbritannien vill förhindra att en hård gräns uppstår på den irländska ön. Den så kallade backstop-planen är en slags nödlösning för att garantera att så inte sker.
Planen var en del av det utträdesavtal som Storbritanniens förra premiärminister Theresa May och EU enades om, men som det brittiska parlamentet röstade ned.
Storbritannien vill lämna EU:s inre marknad och tullunion. Problemet är att den framtida gränsen mellan EU och Storbritannien går mellan det brittiska Nordirland och EU-medlemmen Irland. Efter den blodiga konflikten i Nordirland var en viktig del av fredsavtalet 1998 just att sudda bort denna gräns.
Men om gränsen inte får gå genom den irländska ön måste den i stället gå mellan Nordirland och övriga Storbritannien. Detta anser många ökar risken eller chansen, beroende på hur man ser det, för att Nordirland i framtiden enas med Irland. En sådan gränslösning ogillas av brittiska brexitörer och är otänkbar för det nordirländska unionistpartiet DUP, stödparti åt brittiska Konservativa partiet.
Förhoppningen var att backstop-planen aldrig skulle behöva användas. Den skulle träda ikraft först 2022, efter att utträdesavtalets övergångsperiod upphör, och tanken var att problemen tills dess skulle hunnit lösas.
Ifall Storbritannien lämnar EU utan något avtal den 31 oktober uppstår omedelbart en hård gräns mellan Nordirland och Irland.
Källa: TT