Hem
Budväska från budföretaget och den digitala marknadsplatsen Wolt bredvid den cykel vid Medborgarplatsen i Stockholm. (Mats Schagerström/TT / TT Nyhetsbyrån)

EU har enats om lag för 28 miljoner gigjobbare

EU:s medlemsländer har enats om en lag som ska förbättra villkoren för de runt 28 miljoner så kallade gigarbetare som finns i unionen, rapporterar Sveriges Radio.

Men lagen har fått kritik för att vara urvattnad. När direktivet först lades på bordet var tanken att gigarbetarna skulle omklassificeras till anställda – nu kommer det vara upp till respektive EU-land vem som räknas som anställd.

Radion har pratat med matbudet Arek som i dagsläget inte får betalt för väntetiden mellan sina uppdrag. Han säger att det skulle göra stor skillnad att betraktas som anställd.

Tidigare

bakgrund
 
Gigekonomi
Wikipedia (sv)
Gigekonomi är ett begrepp som beskriver en tendens på arbetsmarknaden sedan 2010-talet där fasta anställningar ersätts med tillfälliga jobb, så kallade gig. Arbetet är organiserat i enskilda arbetsuppgifter, där den som utför dem får betalt per avslutat uppdrag. Termen gig är lånad från musikbranschen, där den refererar till spelningar. Gigekonomin definieras ibland som en del av delningsekonomin, där det som delas antingen kan vara materiella tillgångar som bilar eller lokaler, eller immateriella tillgångar som arbetskraft. Kritiker har menat att delningsaspekten är ett sätt för företagen att överföra egna kostnader på den som arbetar för dem.Fackförbund som Transportarbetareförbundet anser att plattformsekonomi är ett mer passande begrepp. De menar att gig
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen