Hem
Federley, Andersson och Fjellner. (TT)

EU-parlamentarikerna kritiska: ”Gick åt helvete”

Flera svenska EU-parlamentariker är kritiska till den nya lagen för upphovsrätt på nätet som röstades igenom i dag.

”Detta beslut innebär döden för internet som vi känner det i dag”, skriver Fredrick Federley (C) på Twitter.

Han får medhåll av Miljöpartiets EU-parlamentariker Max Andersson.

”En riktigt dålig dag för internet. Upphovsrättslobbyn vann det här slaget och länkavgifter och uppladdningsfilter är att vänta”, twittrar han.

Moderaternas EU-parlamentariker Christofer Fjellner twittrar att det ”gick åt helvete i omröstningen”.

”Motståndet för splittrat. Nu laddar vi om för förhandlingarna med medlemsstaterna. Kanske kan en ny regering i Sverige hjälpa till istället för att stjälpa!”, skriver han.

Liberalernas Europaparlamentariker Jasenko Selimovic tycker att förslaget är bättre än det som avvisades tidigare i somras men ser fortfarande problem.

”Förslaget som gick genom innebär fortfarande ett uppladningsfilter, vilket i praktiken betyder övervakning”, skriver han i ett pressmeddelande.

bakgrund
 
Upphovsrätt
Wikipedia (sv)
Upphovsrätt bygger på idén att den person som har skapat ett verk av en viss verkshöjd också ska ha ensamrätt att bestämma hur detta verk får användas. Upphovsrätten kan skyddas genom bestämmelser om straff för den som utan upphovsmannens medgivande nyttjar verket. Lagstiftning eller praxis kan också medge skadestånd till upphovsmannen och förbud för annan att nyttja verket. Ensamrätten innebär att upphovsmannen äger en ekonomisk rätt och kan äga en ideell rätt. Den ekonomiska rätten innebär rätt att trycka eller framföra verket för allmänheten och att åtnjuta ekonomisk ersättning därav. Den ideella rätten innebär att den som skapat ett verk har rätt att bli omnämnd som upphovsman och ett skydd att inte verket används på ett sätt som kränker upphovsmannens goda namn. Ensamrätten innebär också att personen har en ekonomisk rätt och kan få skadestånd om någon bryter mot lagen. För att ett alster ska anses vara ett verk måste det ha uppnått verkshöjd. Det innebär att verket ska visa upp originalitet eller individuell särprägel som ett resultat av upphovsmannens personliga skapande. Det är med andra ord upphovsmannens säregna sätt att uttrycka något som skyddas, inte de idéer eller fakta som verket kan innehålla. Upphovsrätten gäller endast det som skapas av människor. Djur, till exempel målande schimpanser, har således ingen upphovsrätt. Upphovsmannens ensamrätt är försedd med flera undantag, exempelvis rätt för andra att citera delar av ett verk (så kallad citaträtt).
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen