EU-parlamentet vill göra abort till grundrättighet
EU-parlamentet röstade på torsdagen för att skriva in aborträtten i unionens rättighetsstadga, rapporterar TT. Medlemsländerna uppmanas också att skydda aborträtten som en grundläggande rättighet i sina nationella lagstiftningar.
Röstsiffrorna var 324 för och 155 emot. De närvarande svenska ledamöterna röstade ja, förutom Sverigedemokraternas båda parlamentariker som avstod, enligt protokollet.
Parlamentet fördömer också ”tillbakagången i kvinnors rättigheter och sexuell och reproduktiv hälsa i USA och en del medlemsländer”, och uppmanar medlemsländerna att öka stödet till organisationer som verkar för att ändra på det.
bakgrund
Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna
Wikipedia (sv)
Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna, även känd som rättighetsstadgan, är en stadga som reglerar grundläggande rättigheter inom Europeiska unionen. Tillsammans med Europakonventionen och medlemsstaternas författningar utgör den grunden för mänskliga rättigheter och grundläggande fri- och rättigheter inom unionen. En ursprunglig version av stadgan proklamerades högtidligt av Europaparlamentet, Europeiska unionens råd och Europeiska kommissionen den 7 december 2000 i Strasbourg, Frankrike. Den uppdaterades 2007 och blev rättsligt bindande genom Lissabonfördraget den 1 december 2009.
Rättighetsstadgan innehåller en rad bestämmelser om alltifrån rätten till liv och förbud mot tortyr till likhet inför lagen, rätten till fri rörlighet för personer och rätten till rättvisa arbetsförhållanden.
Rättighetsstadgan är direkt tillämplig inom hela Europeiska unionen. Den är dock endast tillämplig för unionens institutioner, organ och byråer samt medlemsstaterna när de tillämpar unionsrätten. Ledamöterna i Europeiska kommissionen svär en ed inför EU-domstolen om att respektera stadgan, tillsammans med unionens fördrag, i samband med att de tillträder sina ämbeten.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen